Phyllis Nagy szerint a Carol a szerelembe esés filmje

2016. február 22.
Már látható a mozikban Todd Haynes hat Oscar-díjra jelölt szerelmesfilmje, a főszerepekben Cate Blanchett-tel és Rooney Marával.

Az ötvenes évek gazdasági fellendülése idején a húszas éveiben járó Therese (Rooney Mara) Manhattan egyik nagyáruházában dolgozik eladóként, és naphosszat a jobb életről, és a szerelemről álmodozik. Egy nap találkozik a jómódú Carollal (Cate Blanchett), aki kihűlt házasságában vergődik, amit már csak kislánya iránti imádata tart egyben.

A két nő között rögtön szikrázni kezd a levegő, és kezdetben ártatlannak induló találkozásuk az érzelmek hatására gyorsan elmélyül. Carol féltékeny és továbbra is szerelmes férje (Kyle Chandler) meg akarja kérdőjelezni a nő anyai rátermettségét, valamint erkölcsösségét.

A főleg krimijeiről ismert világhírű írónő, Patricia Highsmith 1952-ben Claire Morgan álnéven írta meg nagy botrányt kavart könyvét, amelyből Phyllis Nagy készített Oscar-jelölt forgatókönyvet. A nagyapja révén magyar származású, de New Yorkban született Nagy Patricia Highsmith-szel jó barátságot ápolt Patricia életének utolsó éveiben, ám a regény filmre adaptálását csak az írónő halála után kezdte el. Phyllis Nagy a Carol forgatása idején mesélt a kulisszák mögött a stábnak arról, hogy miért félt feldolgozni a regényt, mely történései fogták meg őt, és hogy szerinte miért dolgoz fel fontos témát Todd Haynes rendezése. „Patricia sokszor bátorított, hogy dolgozzam fel valamelyik könyvét. A Carolt viszont csak halála után olvastam el újra és akkor döntöttem úgy, hogy forgatókönyvet írhatnék belőle. Nagy felelősséget éreztem, hogy ne rontsam el a könyvet, ezért is kezdtem hozzá nehezen, és csak az egy évig tartott, amíg rábeszéltem magam a munkára. Ám onnantól minden a helyére került és tudtam, hogy nem szabad görcsösen ragaszkodnom a regény minden történéséhez ahhoz, hogy hiteles film lehessen belőle.”

Nagy szerint a Carol egy nagyon szép történet arról, hogy milyen érzés az, amikor szerelmes lesz az ember, és a Carol magát a folyamatot mutatja be, azaz, hogy amikor és ahogyan szerelmesek leszünk. „Fontos még számomra ebben a történetben, hogy sem a regény, sem a film nem ítélkezik a főszereplők felett. Nem az a fontos, hogy két nő szeret egymásba, hanem hogy két ember szereti egymást és együtt szeretnének lenni. Nagyon szerettem továbbá a Carolban, ahogy és amit sugall a sztori az anyaságról és az anyai szeretetről” – fogalmazta meg Phyllis a Carol legfontosabb üzenetét.

A Carol országszerte látható a magyar mozikban, szinkronos és feliratos verzióban is megtaláljátok a mozik műsorán!