Mi már olvastuk: Robin Sharma – Teljesítsd be küldetésed!

2016. február 19.
Minden pénteken olyan könyvekről írunk nektek, amelyeket mi már olvastunk, szerettünk és jó szívvel ajánlunk.

Robin Sharma: Teljesítsd be küldetésed!

Az első mondat: Éreztem a fejemnek szegezett fém hűvösségét.

A történet: Dar Sandersen – jól menő hotellánc tulajdonos, frissen elvált, két gyermek édesapja – épp öngyilkosságra készül hotelszobájában. Mikor a ravaszt készül meghúzni, egy nagy fényt lát, elejti pisztolyát, és a következő mondat hatol a szívéig: „Az élet kincs, és sokkal több vagy annál, mint amilyennek tartod magadat.” Az élmény hatására Dar eláll az öngyilkosságtól, rákövetkező este pedig egy „véletlen” folytán pedig egy különös előadáson találja magát. Ott ismerkedik meg Julian Mantle-el, az egykor sikeres ügyvéddel, aki tanítványává fogadja. Julian – aki eredetileg sikeres ügyvéd, amolyan aranyifjú volt, egy szívroham intő jelétől vezérelve felhagyott a jogi pályával és Indiába ment, ahol a Himalája egyik magaslatán lévő kolostorban ősi tudás birtokába jutott. Sok éves tanulás után úgy döntött, segíteni fog bajba jutott embertársain, minél több embert megismertetve az őszinte és hiteles élet mikéntjével, igazi sorsuk megtalálásával.

Az erőssége: Fontos, hogy a szerzetes Julian arra tanít, nem az a cél és az út, hogy megfejlődjük magunkat, hanem pont, hogy visszataláljunk önnön valónkhoz, amik mindig is voltunk, születésünktől fogva. Tehát nem megváltoznunk kell szerinte a boldogság eléréséhez, hanem levedlenünk a születésünktől fogva ránk ragadt negatívumokat, hisz mindannyian csodálatos lények vagyunk, a lehető legtökéletesebbek. Julian az Önmagunkra eszmélés, azaz a megvilágosodás 7 szakaszát tanítja meg Darnak, amely a határtalan örömhöz és szeretethez, no meg valódi álmaink és korlátlan képességeink eléréséhez vezet.

Az íróról: Robin Sharma ma már legendának számít a magukat és/vagy életük értelmét keresők között. Robin – mindamellett hogy könyveit több mint 15 millió példányban adták el szerte a világon – a Sharma Leadership International vezérigazgatója, ahol olyan cégeknek ad tanácsot mint a Microsoft, Nike, FedEx, NASA vagy IBM. Youtube csatornáját, twitter oldalát milliók követik, nap mint nap olvashatja/nézheti bárki szervezeti és személyes életvezetési tanácsait. Az eredetileg ügyvédnek tanult Robin legismertebb elmélete a „rang nélküli vezető”, de a 90/90/1 vagy a 20+20+20 módszereket is kívülről fújják a „Robin-hívők”.

Hol és mikor olvasd: A hol szinte lényegtelen, mert ha nagyon figyelünk a főszereplő szavaira, úgyis kikapcsoljuk a külvilágot. Annyi bizonyos, hogy egy olvasás nem elég: elsőre szinte átsuhanunk rajta, aztán ha megfogott, újra, most már lassabban fogjuk forgatni az oldalakat, és persze jegyzetttömböt/pos-it-et veszünk a kezünk ügyébe, megjelölve a számunkra leghasznosabb részeket. És biztosan ki akarjuk majd próbálni a Nap 5 törvényének első pontját, miszerint kezdjük a napot reggel 5 órakor! Hajrá!

Egy kis kritika: Mivel először fogtam a kezembe Robin Sharma könyvet, kicsit úgy éreztem, egy in medias res kezdődő történetbe fogtam, bevezetés és előkészítés nélkül rögtön kaphattam egy tanító bölcs, bár néhol igen kusza tanításait, sajnos magyarázat és hosszasabb kifejtés nélkül. Úgy ment végig a tanítás hét pontján, és vezette be Dart az eddigi életétől homlokegyenest eltérő életfelfogást, hogy szinte semmilyen megtorpanást, visszaesést, fájdalmat vagy szenvedést nem mutatott, boldogan és mosolyogva változtatott addigi életén hetek, hónapok alatt. Nem tiltakozott, mondhatni állta a sarat az első naptól, néhol az amerikai negédesség határát súroló odaadással élve tanítója felé. Ezt leszámítva a könyv eléri a kívánt célt, vissza fogom még olvasni, sőt már tervezem Robin más könyveinek beszerzését. És már volt, hogy sikerült az a hajnali fél 5.