Blogbejegyzések ihlették az Anyád kínját

2016. március 21.
Ábel Anita, Botos Éva, Dobó Kata és Györgyi Anna formabontóan mesél az anyaságról március 22-én az Orfeum, a pesti mulatóban.

Tabumentes, szókimondó és formabontó zenés vacsoraszínházi előadás bemutatója lesz március 22-én az Orfeum, a pesti mulatóban. Ebben a formában eddig senki nem vállalkozott arra, hogy az anyaság nehézségeiről készítsen színdarabot, és „görbe tükröt” tartson a világ egyik legszebb vállalása elé. Az Anyád kínja négy anya életét mutatja be humorral gazdagon fűszerezve. Ábel Anita, Botos Éva, Dobó Kata és Györgyi Anna színésznő, illetve a rendező, Tallós Rita saját tapasztalataiból merített, miközben a színdarabot próbálta.

Az anyaságot többnyire a „világ legcsodálatosabb dolgának” írják le, miközben mindenki szemérmesen hallgat annak nehézségeiről, a nők vívódásairól, a bennük lezajló változásokról, fizikai és lelki értelemben. Az anyaság 24 órás munka, amelyre senki és semmi nem tud felkészíteni.

Külföldi, elsősorban amerikai és angol, illetve magyar blogok bejegyzéseiből írták meg Sziklai Ildikó, az Orfeum programigazgatója és Tallós Rita azt az élményanyagot, amelyből a színdarab monológjai és párbeszédei összeálltak. A darab koreográfusa Szabó Anikó, aki az Orfeumon kívül rengeteg televíziós és színházi műsor elismert táncosa; a zenei vezető pedig Lombos Márton, aki ugyan az egyetlen férfi az alkotói csapatban, cserében viszont felesége mellett három lány gyermekével osztja meg mindennapjait, így tapasztalatai neki is bőven vannak a témában.

Az Anyád kínja négy szereplője, Ábel Anita, Botos Éva, Dobó Kata és Györgyi Anna is mind gyakorló szülő, így bőven van tapasztalatuk arról, mennyi bizonytalansággal, lemondással, változással jár, ha valaki gyermeket vállal. Bár ők sem tagadják, büszke és boldog anyukák, és nem lehetnek elég hálásak a sorsnak emiatt, de nekik is meg kellett és kell vívniuk a maguk harcait.

„A humor oldaláról fogjuk meg a témát. Az anyaságnak van egy olyan oldala, amelyről nem beszélünk, mert szégyelljük. Annak ellenére, hogy nagyon szeretjük a gyerekünket, előfordul, hogy indulatok kavarognak bennünk. Mindezeket az érzelmi, testi, szexuális változásokat mondják el a színésznők monológokkal, dalokkal, koreográfiával, rengeteg humorral. Bízunk benne, olyan anyák is megnézik majd a darabot, akik eddig azt hitték, a nehézségeikkel, a ki nem mondott bizonytalanságaikkal egyedül vannak, hiszen mindenhonnan azt hallják, az anyaságban minden tökéletes. A darab visszaigazolást ad nekik, hogy nincsenek egyedül” – fogalmazott Tallós Rita, a darab rendezője és két gyermek büszke édesanyja.

Az Anyád kínja bemutatóját március 22-én tartják az Orfeumban, és minden hónapban látható lesz a közkedvelt szórakozóhelyen. A következő előadás április 8-án lesz. A nőktől, nőkről, nem csak nőknek szóló darab kellemes kikapcsolódást nyújt fiatalabbaknak, idősebbeknek, gyakorló és jövőbeli szülőknek egyaránt.

Fotó: Aigner Iván