Mozikban a Hétköznapi titkaink

2016. március 24.
Norvég film 1979 óta nem szerepelt a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában. Isabbelle Huppert és Jesse Eisenberg főszereplésével készült dráma csavaros dramaturgiája és párhuzamos történetmesélése megéri, hogy beüljünk a moziba.

A Hétköznapi titkaink 1979 óta az első norvég játékfilm volt a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában. Joachim Trier első angol nyelvű játékfilmje volt ráadásul Norvégia Oscar-nevezettje az idegen nyelvű film kategóriában. Trier – aki rokona a világhírű dán rendező Lars von Triernek – a Szerzők és az Oslo, augusztus után ezúttal igazi világsztárokkal készített filmet. Az Oscar-jelölt Jesse Eisenberg (Social Network – A közösségi háló, Szemfényvesztők 1-2, A hasonmás), Gabriel Byrne (Közönséges bűnözők, A halál keresztútján), az Oscar-jelölt Amy Ryan (Birdman, Hideg nyomon, Szupercella) és Isabelle Huppert (Szerelem, A zongoratanárnő, Egy szerelem története) kaptak szerepet a drámában. A filmet egyébként sokan Akira Kuroszava A vihar kapujában című filmjéhez hasonlítják.

A sztori, hogy három évvel a neves háborús fotóriporter halála után egy kiállítás szervezése újra összehozza az elhunyt anya családját. Az apa azóta egyedül neveli kisebbik fiát, aki mind jobban eltávolodik tőle. Nagyobbik fia várandós feleségével él együtt, és hosszú idő után tér vissza ismét a szülői házba. A fotók válogatása közben régi sebek szakadnak fel, és váratlan titkok kerülnek napvilágra. Kiderül, mindhárom családtag beleragadt az életébe, mindegyiküknek van rejtegetnivalója, egyikük sem ismeri igazán a másikat, sőt, még az anya élete is tartogat meglepetéseket. Az emlékezés során elérkezik a hétköznapi titkok kitárgyalásának ideje.

Premier: március 24. (Vertigo Média)