Koncertre hívunk!

2016. április 04.
A Budapesti Tavaszi Fesztivál egyik izgalmas koncertje lesz április 11-én a Müpában a 20. század egyik legnagyobb szaxofonosa, Wayne Shorter koncertje.

Wayne Shorter már betöltötte a nyolcvanat, de zenéje – az USA Today kritikusa szerint – „frissebb, mint valaha”. Kvartettjével hosszú szünet után tért vissza a jazz egyik legpatinásabb lemezkiadójához, a Blue Note Recordshoz. Beszédes címen (Without A Net, azaz Háló nélkül) megjelent albuma óriási sikert aratott. A kilencszeres Grammy-díjas zenész nagy hatású újító, a jazz legelbűvölőbb muzsikusainak egyike, aki állandóan az új horizontokat keresi, ám hála széles körű zenei ismereteinek, megőrizte a múlt fontos értékeit. A Budapestre érkező akusztikus kvartett 2000 óta működik változatlan felállásban.

A kvartett muzsikája erőteljes lépés a komponált zene irányába. Amikor az együttes néhány éve fellépett Budapesten, egy kritikus így írt a koncertről: Shorter „kompromisszumok nélküli, magasrendű zeneművészete esszenciálisan foglalta össze, hogy hol tart ma a jazzihletésű, ám a műfaj határait már régen maga mögött hagyó kortárs kamaramuzsika”.

Rendező: Budapesti Tavaszi Fesztivál