Megvan a tíz legjobb könyv – indul a szavazás

2016. április 07.
Idén indul útjára a Libri irodalmi díj és a Libri irodalmi közönségdíj. A Libri Könyvkereskedelmi Kft. által 2016-ban alapított díj az előző év legjobb szép- és tényirodalmi könyveit díjazza. A 2015-ben megjelent, a díj követelményeinek megfelelt 182 tény- és szépirodalmi könyvéből 60 közéleti személyiség szavazata alapján alakult ki az a 10-es lista, amiből a zsűri és a közönség is kiválaszthatja a legjobbat.

A tavaly megjelent szép- és tényirodalmi művekből 46 kiadó 176 szerzőjének 182 könyve került a listára. A színes és változatos szép- és tényirodalmi könyvtermésből 2016 februárjában 60 neves közéleti személyiség voksolt 5-5 olyan könyvre, melynek jó szívvel adná át idén a Libri irodalmi díjat. Az így létrejött tízes listából pedig a tavasz folyamán az 5 tagú zsűri és a közönség választja ki azt a két könyvet, mely májusban első alkalommal kapja meg a nívós elismerést, a Libri irodalmi díjat és a-Libri irodalmi közönségdíjat.

A Libri irodalmi díj első körös szavazásán részt vett többek között Al Ghaoui Hesna, Babarczy Eszter, Bazsányi Sándor, Csáki Judit, Fekete Ernő, Glatz Ferenc, Murányi Gábor, Sándor Pál és Tompa Andrea is.

A közönség és a zsűri a következő 10 könyvből választhatjuk ki azt vagy azokat, melyek 2016-ban elnyerik a Libri irodalmi díjat és a Libri irodalmi közönségdíjat:

1. Bartis Attila A vége
2. Dragomán György Oroszlánkórus
3. Esterházy Péter-Szüts Miklós A bűnös
4. Forgách András Élő kötet nem marad
5. Nádasdy Ádám A vastagbőrű mimóza
6. Rakovszky Zsuzsa Fortepan
7. Réz Pál Tények és Tanúk – Bokáig pezsgőben
8. Szvoren Edina Az ország legjobb hóhéra
9. Térey János A legkisebb jégkorszak
10. Ungváry Krisztián Magyar megszálló csapatok

A zsűri tagjai: Fullajtár Andrea, Jászai Mari-díjas színész, a Katona József Színház tagja, Szilágyi Zsófia
irodalomtörténész, kritikus, a Móricz Zsigmond Társaság elnöke, egyetemi oktató, Bálint András
Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, és Károlyi Csaba
irodalomkritikus, író, szerkesztő, az Élet és Irodalom munkatársa, egyetemi oktató.
A zsűri moderátora: Vitray Tamás, Kossuth-díjas újságíró, főszerkesztő, riporter, kiváló művész

Egy hónapig lehet szavazni ITT, május 5-ig van időnk, hogy kiválasszuk a kedvenceinket. A szavazók között 100 darab ajándék könyvcsomagot sorsolnak ki a szervezők. Az ajándék könyvcsomag tartalma a Libri irodalmi díj 10 döntős könyvéből áll össze.