Mi már olvastuk: Szaniszló Judit – Beenged

2016. május 20.
Péntekenként olyan könyveket ajánlunk nektek, amelyeket olvastunk, szeretünk és remélhetőleg, ti is szeretni fogtok.

Szaniszló Judit – Beenged

Az első mondat: „Az ő illataival volt tele minden, a ruhája, a keze, a szekrénye, a könyökhajlata.”

A történet: A harmincas főhősnő egymástól független, rövid történetei bepillantást engednek a múltról és jelenről, kezdődő és véget ért szerelmekről, családról, munkahelyi nehézségekről, elvesztésről, egymásra találásról, magányról, társas kapcsolatokról írt gondolatvilágába.

Az erőssége: A látszólag könnyed blog stílus mögött szépirodalom rejtőzik. Őszinte mondanivaló, feltárja előttünk érzelmi világa magaslatait és mélységeit, legyen szó az édesapja elvesztése miatt átélt fájdalomról vagy a gyengédség utáni vágyakozásról. Bátor hozzáállás, mert kitalált világ kitalált szereplői helyett önmagát, családját, munkatársait használja múzsaként. Olvasás közben saját magunkkal szembesít.

A szerzőről: Szaniszló Judit 1977-ben született, az ELTE magyar-esztétika szakán végzett. 2002 óta vezeti blogját Zetor Leila néven, 2008 óta jelennek meg írásai a Holmi, az Élet és Irodalom és az Ex Sympsion hasábjain, valamint a Kultúrpart portálon. 2015-ben Petri György díjat kapott. Ez az első regénye.

Hol és mikor olvasd: Olyan ez a könyv, mint egy gyöngysor: megköveteli magának az alkalomhoz illő viseletet, ez esetben olvasást. Metrón, trolin, útközben nem ajánlott olvasni, szükség lesz inkább egy kényelmes sarokra, ahová csendben elvonulva tudunk figyelni az alig 150 oldalnyi hangsúlyos gondolatra.

Magvető Kiadó, 2490 Ft