Szédülj bele a filmekbe a Vertigo Filmhéten

2016. július 18.
Július 27. és augusztus 3. között ismét Vertigo Filmhét a Puskin moziban. Egy teljes héten át naponta két artfilmet nézhetünk meg kedvezményes áron a közelmúlt filmtermésének legjavából. A filmhét programjában összesen 15 alkotás szerepel, melyek közül kettő az országos premier előtt látható.

A III. Vertigo Filmhéten mindenki találhat számára kedves zsánert: skandináv krimi, nyári romantikus vígjáték, múltba kalauzoló romantikus dráma, dokumentumfilm, Oscar-díjas alkotások és számos fesztivál-kedvenc is szerepel a programban. Nyitófilmként július 27-én este 20.30-kor az idei Sundance Filmfesztivál egyik kedvence, az ír Sing Street tekinthető meg egy alkalommal, hetekkel az országos premier előtt. A zárófilm szintén premier előtti vetítés lesz: augusztus 3-án este 20.30-től a Micsoda spanyol éjszaka! című romantikus vígjátékot tekintheti meg a közönség, amelynek rendezője a spanyol film egyik leginnovatívabb direktora, Álex de la Iglesia.

Micsoda spanyol éjszaka!

A Vertigo Filmhét vetítései minden nap 18 órakor és 20.30-kor kezdődnek. A 27-i nyitónapon vetített Sing Street után csütörtökön a skandináv filmek szerelmeseinek kedveskedünk: a rendezőfenomén Lars von Trier legutolsó filmjeit, A nimfomániás – 1-2. részt vetítjük, a két alkotás világpremierje Berlinben és Velencében volt.

Pénteken előbb az elmúlt év egyik legnagyobb francia artfilm sikere, a Samba, majd az idei Oscar-díjkiosztó egyik kedvence, a négy akadémiai elismerésre felterjesztett, és a legjobb színésznő Oscar-díját elnyerő ír dráma, A szoba lesz műsoron.


Sing Street

Szombaton az elmúlt év másik francia szenzációja, a szívmelengető A Bélier család kerül műsorra, majd a 2015-ös cannes-i filmfesztivál egyik legnagyobb visszhangot kiváltó filmje, az Amy – Az Amy Winehouse-sztori lesz látható. Utóbbi idén több tucat elismerés mellett elnyerte a legjobb dokumentumfilmnek járó Oscar-díjat is.

Vasárnap a tavalyi cannes-i filmfesztiválon a legjobb színésznő díjával kitüntetett francia melodráma, Az én szerelmem és a dán kultrendező Anders Thomas Jensen fekete komédiája, a Férfiak és csirkék pereg, utóbbi a világsztár Mads Mikkelsen főszereplésével.

Hétfőn a skandináv krimi szerelmesei következnek: ekkor lesz látható egymás után Jussi Adler-Olssen nemzetközi bestsellere-sorozatának, a Q-ügyosztály történeteinek első és második része, a Nyomtalanul és a Fácángyilkosok.

Kedden folytatódik a legjobb skandináv filmek vetítése: a Hétköznapi titkaink a cannes-i versenyprogramban szerepelt, és Norvégia Oscar-nevezettje volt a legjobb idegen nyelvű film kategóriában, olyan világsztárok főszereplésével, mint Jesse Eisenberg, Gabriel Byrne, Amy Ryan és Isabelle Huppert. A kommuna pedig A vadászat kultrendezőjének, Thomas Vinterbergnek az új filmje, amely nemcsak az idei Berlinalén volt versenyben, de Trine Dyrholm elnyerte a legjobb színésznőnek járó Ezüst Medve-díjat is.

Szerdán zárul a III. Vertigo Filmhét: 18 órától a hat Oscar-díjra jelölt csodás melodráma, a Carol lesz látható, majd zárófilmként premier előtt tekintheti meg a közönség a Micsoda spanyol éjszaka! című romantikus komédiát.

A Vertigo Filmhét célja, hogy az európai filmeket népszerűsítse a közönség körében az amerikai tömegfilmekkel szemben. Ennek érdekében a program az európai filmkészítés legjavát kínálja fesztiválnyertes filmek és közönségsikerek formájában. Bízunk benne, hogy mindezzel sikerül a nyári hőségben is arra buzdítanunk mindenkit, hogy látogasson el a Puskin moziba és nézze meg a legkiválóbb művészfilmeket.

A filmhétre a belépőjegyek egységesen 900 forintos, kedvezményes áron lesznek kaphatók. A jegyelővétel július 17-én kezdődik a Puskin mozi pénztárában, és online a Puskin mozi oldalán.