25 éves a Budapesti Borfesztivál

2016. szeptember 08.
Szinte hihetetlen, de 25 éve nyitotta meg először kapuit a Budapest Borfesztivál. Együtt nőtt fel a rendszerváltás után újjáéledő borkultúrával: támogatta a kilencvenes évek nagyjait, kihagyhatatlan és nemzetközi tömegrendezvénnyé vált a kétezres évek elején, és rendületlenül segíti a generációváltást napjainkban is. Ünnepeljünk együtt a 25. Budapest Borfesztivállal!

A Borfesztivál célja, hogy minél több hungaricum szőlőfajtából készített bort és egyéb magyar borkülönlegességet megismerhessünk és megkóstolhassunk, miközben színes programok között is válogathatunk.

Nagyszerű művészek, előadók műsorát élvezhetjük az idei évben először, két színpadon. Lesznek új fellépők, és számos olyan vendég is, akik nem először zenélnek a Borfesztiválon. A világzene legkedveltebb magyar együttesei, népzene, néptánc, és jazz teszi felejthetetlenné a Borfesztiválon eltöltött órákat. Szeptember 8-án, az első napon a Fesztiválszínpadon a Csík Zenekar koncertje garantálja a felhőtlen kikapcsolódást. Pénteken Szabó Balázs Bandája szórakoztatja a közönséget, amely a magyar népzene, a rock, a pop és a funk határait mossa egybe. Idén ismét a Borfesztivál keretei között, a Magyar Jazz Szövetséggel közösen kerül megrendezésre szombaton a Magyar Jazz Napja. A 2016-ban jubileumi születésnapjukat ünneplő magyar jazz-zenészek kápráztatják el a látogatókat a Fesztiválszínpadon és a Kamaraszínpadon egyaránt. A Magyar Jazz Napja keretében színpadra lép Egri János együttese, amely számos hazai és nemzetközi jazzfesztivál állandó résztvevője. A délután további részében az Equinox és Borbély Mihály különleges zenei élményt nyújtó közös előadását élvezhetik a Borfesztivál látogatói, valamint a Binder Károly Quartet kápráztatja el a vendégeket. Este a Sárik Péter Trió garantálja az emlékezetes kikapcsolódást, amely Berki Tamás társaságában lép fel. Az este zárásaként a Budapest Ragtime Band ad koncertet Kelemen Angelikával és Muck Ferenccel kiegészülve. Szombaton a Kamaraszínpad műsorát a Balogh Tamás Quartet előadása, továbbá az Oláh Krisztián Trió fellépése színesíti. A Borfesztivál utolsó napján, szeptember 11-én a népzenéé és a néptáncé lesz a főszerep. A Kertész Táncegylet, a Vadrózsák Néptáncegyüttes, a Rákospalotai Szilas Néptáncegyüttes, valamint a Fitos Dezső Társulat látványos színpadi előadása ragadja magával a borkedvelő közönséget. A fellépők műsorát Pál István Szalonna és Bandája zárja.

Színes, látványos, táncos-zenés forgatag a szőlő- és bortermelő eleink tiszteletére, a Budai Vár utcáin a szeptember 11-én, vasárnap 13 órától megrendezésre kerülő Szüreti felvonulás és a Népzenei és Néptánc Gála ünnepén. Igazi látványosság, ünnepi hangulat, amely a régmúlt szüreti mulatságait idézi fel. A menetet a borrégiókból érkező, egyedi népviseletben pompázó, néptánc és hagyományőrző együttesek, Magyarország borvidékeinek elöljárói, borrendjeinek, borbarát egyesületeinek tagjai alkotják. Az események együttműködő partnere a Magyar Művészeti Akadémia.

A Jótékonysági Borárverés idén 18. alkalommal az emberi összefogásról ad tanúbizonyosságot, ahol a szőlő- és bor ágazat sikeres vállalkozói segítenek rászoruló embertársaikon. A Máltai Mentő üzemeltetése, a műszerek és gyógyszerek pótlása komoly anyagi terhet jelent a Magyar Máltai Szeretetszolgálat számára. A szolgálat senkitől nem kap pénzt munkájáért, ezt a máltai mentősök úgy mondják: jutalmuk a megmentett élet. Az árverésen befolyt összeget a 27 éves Magyar Máltai Szeretetszolgálat mentési projektje javára gyűjtjük. Az idei megújulást az Axioart online aukciós partner biztosítja, amelynek segítségével lehetőség nyílik valós idejű online licitálásra is, ezzel teremtve rendkívül széles társadalmi nyilvánosságot a programnak.

További programok: www.aborfesztival.hu