Mi már olvastuk: David Grossman – A világ végére

2016. szeptember 09. |

Mi már olvastuk rovatunkban olyan könyveket ajánlunk nektek, amelyeket olvastunk, szeretünk és remélhetőleg, ti is szeretni fogtok.

Az első mondat: „Csss kislány, hallgass!”

A történet: A regény a háború sújtotta Izraelben játszódik. Az ötvenes éveiben járó Ora nem képes tovább tétlenül várni, míg kisebbik fia épségben hazatér a frontról…vagy életét veszti. Ora így inkább hátizsákot ragad, és a hegyekben vándorol legjobb barátjával, Avrammal. A világtól és a hírektől elzárkózva idézi fel emlékeit és fia életét, mert úgy érzi, amíg beszél róla, gyermekének nem eshet bántódása.

Az erőssége: Hihetetlen érzékenységgel tárja elénk egy anya életen át tartó vívódásait. Ora küzdelmei az önfeláldozás és a saját vágyai között sok nő számára ismerős lehet. A háború árnyéka és az élet törékenysége viszont idegenül és húsbavágóan hat ránk. Mindezt tetézi a regényben kibontakozó furcsa, de annál természetesebb szerelmi háromszög, amely valójában három ember véd- és dacszövetsége, különös alkuja egy őrült világ forgatagában.

A szerzőről: A jeruzsálemi születésű David Grossmann napjaink egyik legismertebb izraeli írója. Filozófiát és drámatudományt tanult, rádiós szerkesztőként dolgozott, majd írni kezdett. Történeteiben legtöbbször a háborúban élők sorsával foglalkozik. A világ végére erősen önéletrajzi ihletésű, hiszen akkor írta, amikor harmadik gyermeke a fronton szolgált, és mire befejezte a könyvet, saját fia életét vesztette.

Hol és mikor olvasd: Teljes magányban. Akkor, amikor a saját, zilált mindennapjaid helyett szeretnél még nehezebb sorsokkal, még bonyolultabb párkapcsolatokkal és élethelyzetekkel foglalkozni.

Scolar Kiadó, 3192 Ft

Szólj hozzá te is!

Kapcsolódó cikkek

Még több Kultúra

Mintha meglesnénk Adyt és Lédát a párizsi lakásukban bárnai péter

Mintha meglesnénk Adyt és Lédát a párizsi lakásukban