Mi már olvastuk: David Grossman – A világ végére

2016. szeptember 09.
Mi már olvastuk rovatunkban olyan könyveket ajánlunk nektek, amelyeket olvastunk, szeretünk és remélhetőleg, ti is szeretni fogtok.

Az első mondat: „Csss kislány, hallgass!”

A történet: A regény a háború sújtotta Izraelben játszódik. Az ötvenes éveiben járó Ora nem képes tovább tétlenül várni, míg kisebbik fia épségben hazatér a frontról…vagy életét veszti. Ora így inkább hátizsákot ragad, és a hegyekben vándorol legjobb barátjával, Avrammal. A világtól és a hírektől elzárkózva idézi fel emlékeit és fia életét, mert úgy érzi, amíg beszél róla, gyermekének nem eshet bántódása.

Az erőssége: Hihetetlen érzékenységgel tárja elénk egy anya életen át tartó vívódásait. Ora küzdelmei az önfeláldozás és a saját vágyai között sok nő számára ismerős lehet. A háború árnyéka és az élet törékenysége viszont idegenül és húsbavágóan hat ránk. Mindezt tetézi a regényben kibontakozó furcsa, de annál természetesebb szerelmi háromszög, amely valójában három ember véd- és dacszövetsége, különös alkuja egy őrült világ forgatagában.

A szerzőről: A jeruzsálemi születésű David Grossmann napjaink egyik legismertebb izraeli írója. Filozófiát és drámatudományt tanult, rádiós szerkesztőként dolgozott, majd írni kezdett. Történeteiben legtöbbször a háborúban élők sorsával foglalkozik. A világ végére erősen önéletrajzi ihletésű, hiszen akkor írta, amikor harmadik gyermeke a fronton szolgált, és mire befejezte a könyvet, saját fia életét vesztette.

Hol és mikor olvasd: Teljes magányban. Akkor, amikor a saját, zilált mindennapjaid helyett szeretnél még nehezebb sorsokkal, még bonyolultabb párkapcsolatokkal és élethelyzetekkel foglalkozni.

Scolar Kiadó, 3192 Ft