Megértésüket köszönjük! Kiállítás nyílik a Csiliben

2016. október 07.
Kiállítás nyílik Müllner Dóra A4-es ország projektjéből. A falakon a rossz automatákról, a bejárati ajtókról, lépcsőházakból, hivatalokból ismerős, szomorkás üzenetek, instrukciók köszönnek vissza.

Ha összeszámolnánk, hogy naponta hány A4-es papírra nyomtatott, írt, szerkesztett üzenettel találkozunk a piactól a mosdón át a hivatalokig, elképesztő számok jönnének ki. A működésképtelen automaták, a lépcsőházi közélet, leginkább pedig az ajtók és a bejáratok bőségesen ontják magukból az üzeneteket. A kompaktabb csomagok esetében műanyag irattartó fólia (bugyi) és cellux is előkerül, nagy részük szomorú szamárfüllel kókadózik átírva, utólag filccel megerősítve, esőt, napsütést túlélve.

Az A4-eseken olvasható instrukciók sokszor egy amúgy elhárítható problémát orvosolnak, a beragadt ajtót erősebben kell tolni, a meglazult csavarú kaput finoman kell becsukni, és az érintkezési hibás liftgombnak is megvan a maga “hogyan nyomjuk”-kalauza. És legtöbbször így is maradnak az ügyek: pillanatnyilag orvosolva egy A4-essel: Times New Roman, 14-es, bold.

Müllner Dóra tévés-rádiós szerkesztő, újságíró évek óta gyűjti-fotózza ezeket az rendkívüli gazdagságú nyelvi és kommunikációs leleteket: hogyan és mit üzenünk egymásnak ezeken a lapokon? A gyűjtemény darabjai az elmúlt években jól kereshetővé váltak a közösségi portálokon is, az Instagramon #a4esorszag hashtag-gel immáron számos felhasználó teszi közzé saját találatait. A mozgalmat elindító, konceptuális művészként most debütáló Müllner Dóra kiállítása a Csili Művelődési Központban az október 7-I megnyitón és a hónap végéig, október 31-ig naponta 13-20 óra között várja a látogatókat. A kiállítást megnyitja: Erdélyi Zsolt Superman, utána exkluzív A4 opening party Dj Nixonnal és Sam Starionnal.