Gácsi Krisztián munkái láthatók az Abu Dhabi Art Fairen novemberben

2016. november 16.
Arab és magyar népmesékre reagáltak kortárs nemzetközi művészek a Zenith Art Exchange program keretében.

Különféle kultúrájú népek meséit véve alapul, a Hybridart Management az idei évben egy új pályázatot indított Zenith Art Exchange programjának keretében. Az Egyesült Arab Emírségekbeli és magyar művészeknek kiírt pályázat célja az egymástól sok tekintetben nagyon különböző vizuális kultúrából származó illusztrátorok számára közös platformot teremteni a klasszikus népmeséken keresztül. Megnézni, miként öntik képekbe egymás, sokszor a sajátjuktól nagyon is idegen szimbólumokkal, motívumokkal operáló meséit.

A nemzetközi alkotói pályázat az Abu Dhabi uralkodócsalád által alapított Fatima Bint Hazza Cultural Foundationnel együttműködésben valósult meg. A nyílt pályázatra érkezett alkotások legjobbjai Magyarországon az idei Art Market Budapest művészeti vásáron mutatkoztak be; novemberben pedig az Emirátusokban, az Abu Dhabi Art Fairen (2016. november 16-19).

A hazai és emirátusi zsűri által kiválasztott egy arab és egy magyar nyertes meghívást kapott és egy utazás keretében részt vehetett nemzetközi bemutatókon, Ezek mellett lehetősége nyílik együttműködni az alapítvány jövőbeni kiadványainak tervezésében.

A pályázatra magyar és emirátusi grafikus művészek nevezhettek egy-egy illusztrációval. A magyar alkotóknak egy, az alaptívány által megadott arab mesére kellett művet készíteni. Az emirátusi művészeknek pedig egy magyar népmesére. A pályázat magyar győztese, Gácsi Krisztián elnyerte az Abu Dhabi Art Fair-re való kiutazást, az emirátusi győztes pedig Budapestre látogathat.