Jönnek a világ legjobb animációs filmjei

2016. november 22.
November 23. és 27. között a 14. Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon az Uránia Nemzeti Filmszínházban, a Puskin és az Art+ mozikban nézhetjük meg a világ animációs termésének legjavát.

Több mint tíz vadonatúj egészestés animáció és közel kétszáz rövidfilm… Az idei Anilogue várhatóan egyik legnagyobb szenzációja a Disznók királya rendezője, a koreai Yeon Sang-ho legújabb filmje, a kíméletlenül társadalomkritikus SZÖUL, VÉGÁLLOMÁS lesz. Az Anilogue idei vendége Dánia lesz, emellett Svájctól Japánig a világ számos animációs fesztiválja és filmiskolája is bemutatja idei legjobb filmjeit, kifejezetten a budapesti közönség számára készült összeállítások formájában.

Az Anilogue öt napja alatt több mint tíz vadonatúj egészestés animációt és közel kétszáz rövidfilmet mutatnak majd be. Az idei Cannes-i Filmfesztiválon zajos sikert aratott Vonatút Busanba című film alkotója, Yeon Sang-ho animációs zombifilmje, a SZÖUL, VÉGÁLLOMÁS is szerepel az Anilogue idei programjában. A film épp az élőszereplős Vonatút Busanba animációs előzménye. A koreai rendező ebben a filmjében is egy sötét és brutális emberiséget mutat be, ahol a közöny, a gonoszság és a kicsinyesség hajtja a szereplőket. A film kisebb embercsoportok túlélési próbálkozásait követi nyomon egy Szöul belvárosában kitört zombijárvány idején, de ez a katasztrófa inkább csak ürügy az emberben rejlő bűnök megvilágítására, mint a hatalom, az önzés vagy az elnyomás kérdése, a prostitúció, a hajléktalanokon való átnézés vagy a technika által uralt életforma.

Az egészestés filmek közül különösen izgalmasnak ígérkezik még Claude Barras svájci rendező Életem Cukkiniként című szívszorító alkotása, melyben egy kisfiú alkoholista anyja halála után intézetbe kerül. A kezdeti nehézségek után Cukkini igaz barátokra lel, akiknek köszönhetően megtanul szeretni és bízni önmagában és másokban, így élete új fordulatot vesz. A közönség láthatja továbbá Bill Plympton vadonatúj egészestés animációját, a Kaliforniai bosszút (Revengeance) is, melyben Rod Rosse, a kisstílű fejvadász hatalmas kalamajkába keveredik, mikor a Halálarc névre hallgató, birkózóból lett szenátortól kap megbízást.

A fesztivált a japán Ghibli Stúdió első európai koprodukcióban készített rajzfilmje, az Oscar-díjas holland Michaël Dudok de Wit A vörös teknős című műve nyitja meg. Az Anilogue idei vendége Dánia lesz, emellett Svájctól Japánig a világ számos animációs fesztiválja és filmiskolája is bemutatja idei legjobb filmjeit, kifejezetten a budapesti közönség számára készült összeállítások formájában. A fesztivál nemzetközi vendégei számos animációs műhellyel és előadással készülnek, néhány filmet pedig ingyenesen nézhetnek majd meg az animáció szerelmesei. A legfiatalabb fesztiválozók számára a Rutkai Bori Banda animációt és zenét ötvöző Pizsamátor koncerttel készül.

A teljes program: www.anilogue.com