New York-i kortárs zene a Trafóban

2017. január 03.
Január 6-án indul az idei Átlátszó Hang fesztivál, ami 2013 óta olyan kísérletező formációkat hoz el Budapestre, amelyek nem félnek színházi eszközöket is használni koncertjeiken. Zenészek és bandák a világ minden pontjáról, ősbemutatók és régebbi művek 8 helyszínen, érthető és élvezhető kortárs komolyzene ínyenceknek és laikusoknak. A Trafóba január 8-án az amerikai Ensemble Pamplemousse alkotócsoport érkezik, tagjai a New York-i kortárszenei színtér meghatározó alakjai.

Az Ensemble Pamlemousse tagjai ötvözik az amerikai és az európai újzenei hagyományokat az avant-garde-dal, koncertjeiken pedig performatív elemeket is bevetnek, hogy minél komplexebb élményt nyújtsanak a közönségnek. A művészek nagy része zeneszerzésből doktorált az Egyesült Államokban, de már tanulmányaik befejezése előtt alkotóközösséget alkottak, és saját kísérletekbe fogtak. A Trafóban tartandó koncertre legújabb munkáikból állítottak össze egy olyan egységes, önálló estet, amely előtt a szervezők rövid bevezetőt is tartanak a koncerten használt zeneszerzői és technikai eszközökről.

Kompozícióik elhangzottak már korábbi Átlátszó Hang fesztiválokon is, például 2013-ban a berlini DieOrdnungDerDinge játszotta Jessie Marino Rot-Blau című művét a Trafóban, illetve tavaly a bécsi Black Page Orchestra Bryan Jacobs – Dis Un Il Im Ir című trióját a Zeneakadémián.

Január 10-én pedig este hattól a zenészek előadást tartanak How to make music with your friends and win audiences [thus win more friends] címmel a BMC könyvtárában, melyen zenei anyanyelvükről és hagyományaikról, munkamódszereikről és a jelenlegi amerikai újzenei tendenciákról beszélnek majd.

Az Átlátszó Hang fesztivált Horváth Balázs és Gryllus Samu szervezik három éve, különböző helyszínekkel együttműködésben: a Trafó, a Zeneakadémia, a Budapest Music Center és a Fuga – Budapest Építészeti központ adja a bázist, de az együttműködő partnerek listája a kezdetek óta folyamatosan bővül. A fesztivál missziója, hogy új módszerekkel mutassa be a kortárs komolyzenét, és a koncerteken túl filmekkel, műhelyfoglalkozásokkal és egyéb programokkal tegye hozzáférhetőbbé a műfajt.

A fesztivál elnevezése a fesztivál programjában kiemelten jelen lévő újzenei színház, vizuális zene, hangszeres színházi műfajokkal, illetve más tárművészetekkel való intenzív kapcsolatra utal, illetve arra, hogy a programok a közönség számára a kortárs zene világát „átláthatóan” tudják bemutatni, és bevezessék a résztvevőket az újzenei nyelvekbe.

Az Átlátszó Hang 2017 Újzenei Fesztivál (2017. január 6-15.) részletes programjáért kattints IDE!