Tünet Együttes premier: LOOP – merülés két levegővel

2017. március 01.
Elme és ösztönvilág: lényünk két aspektusát mutatják meg Furulyás Dóra és Szász Dániel táncművészek két szólóból álló, közös estjükön. Furulyás Dóra felvállalja a mindannyiunk agyában pörgő félelmeket, elvárásokat és görcsöket. Szász Dániel kideríti, hogy mivel lehet és mivel veszélyes együtt élni az ember legrejtettebb természetéből. Az önmagukba merülés egyre mélyebb és mélyebb köreiből sikerül új emberként, győztesen kikerülniük? A Tünet Együttes premierje március 3-án és 4-én 20.00 órakor a MU Színházban.

Az este első részében Furulyás Dóra 33 évesen vállalja, hogy leltárba rendezi „fölösleges cuccait”, kiselejtezi apró napi rutinjait, jelentéktelen szorongásait. Ehhez Szabó Réka, a Tünet Együttes művészeti vezetője Dóra testére-lelkére szabja saját személyes, drámai, groteszk humorral átitatott szólóját, melyet 2004-ben mutatott be. A színpadon megjelenő nőalak magányos léleklomtalanítása monumentális gyónássá alakul: az erőteljes, igazi fizikai kihívást jelentő mozgásanyag mellé végeérhetetlen szófolyam társul, egészen a kifulladásig.

A magyar kortárs táncszínház első szinglibalettje – írta a produkcióról Kutszegi Csaba (Magyar Hírlap), aki Bridget Jones sokakat érintő küzdelmeit ismerte fel a tánc nyelvére lefordítva.

A „double bill” második részében Szász Dániel szervez expedíciót az ösztönök világába. A táncművész a tavalyi évad indulásakor – nem sokkal a 40. születésnapja után – lesérült, elszakadt a térdszalagja. Pályafutása során ez volt az első olyan sérülése, ami miatt tartósan abba kellett hagynia a táncot. A kényszerpihenő hosszan tartó traumává, módosult tudatállapottá vált. Dániel érdeklődése ezért a nem olyan szép és nem olyan kényelmes, de nagyon is emberi érzések felé fordult. Kérdése az, hogy van-e erő az ösztönvilág megélésében, vagy mindig és minden helyzetben a civilizált viselkedésre kell törekedni?

A különösen személyes és érzékletes szóló a legnagyobb titokban készül: eddig egy munka bemutatót láthatott az olomuci Na Cucky Theatre vezetősége, aminek hatására azonnal meghívták a produkciót a májusi Flora Theatre Festivalra, Csehországba.
A magyar közönség természetesen előbb láthatja a szólókat. A LOOP – merülés két levegővel, a Tünet Együttes „double bill” estje március 3-án és 4-én 20.00 órakor debütál a MU Színházban.