Női lét az Észt Héten

2017. március 15.
Március 14. és 25. között rendezik meg idén az Észt hetet - Magyarország legnagyobb észt összművészeti fesztiválja nem csupán Budapesten, hanem Szegeden és Debrecenben.

Az utóbbi években gyakran esik szó Észtországról az e-közigazgatás, az e-gazdaság, a startupok vagy éppen az oktatási rendszer sikerei kapcsán, azonban a kultúrára, a művészetekre kisebb figyelem irányul, pedig ezen a téren is kiválóan teljesít a kevesebb, mint másfél millió lakossal rendelkező északi állam. Március 14. és 25. között Budapesten, Szegeden és Debrecenben változatos programokkal várnak mindenkit, aki kellőképpen nyitott és érdeklődő. Az esemény célja, hogy évről évre közelebb hozza, megismertesse és megszerettesse a magyar közönséggel az észt filmeket, irodalmat, építészetet, zenét és gasztronómiát.

Építészet
A FUGÁ-ban Euroépítészet címmel nyílik kiállítás, ahol videoanyagok és szépirodalmi szövegek segítségével mutatnak be megvalósult projekteket, köztük a kreatív örökségvédelem egyik iskolapéldájává vált Kultúrkazánt, valamint a nemzeti identitás részét képező Dalosünnep pärnui helyszínét. A kiállítás március 22-től a debreceni Modemben lesz látható.

Mozi
Március 16. és 19. között négy vadonatúj játékfilmet és számtalan észt animációs filmet láthatunk a Művész moziban. Vadul bulizó észtek a 90-es évekből, fokozódó feszültségek a vadregényes északi tengerparton, abszurd kémtörténet szerelmi szállal, bonyodalmak a pólusok körül – erre számíthatunk. Két elsőfilmes rendező, Triin Ruumet és Vallo Toomla, valamint az észt animáció egyik ásza, Ülo Pikkov is a fesztivál vendégei lesznek. Március 16-án és 17-én a filmek után a Kuplungban folytatódik a buli, ahol az I Wear* Experiment masszív északi elektropoppal, majd az Elephants from Neptune karcos rockzenével várja a lazulni vágyókat. (Az észt filmek a szegedi Grand Caféban március 20-ától, a debreceni Modemben pedig március 23-tól láthatóak.)

Zene
Március 21-én a Verbarium lép az Opus Jazzclub színpadára. A kvintett három tagja, Mingo Rajandi, Marek Talts és Eno Kollom már ismerős lehet a Heliotroop zenekar egy évvel ezelőtti koncertjéről. Az együttes repertoárja a múlt század jelentős észt költőpárja, Kersti Merilaas és August Sang verseire épül, zenéjük a jazzből, észt folklórból, világzenéből és rockból egyaránt merít ihletet.

Irodalom
Az Észt hét irodalmi programjának vendégei Mari Saat prózaíró és Kristiina Ehin költőnő lesznek, akikkel Budapesten március 24-én a Nyitott Műhelyben, március 25-én pedig Szegeden a Grand Caféban találkozhatunk.

Gasztronómia
De hogy ne csak a lélek lakjon jól, az Észt hét ideje alatt észt fogásokkal, például a speciális észt összetevőből, a kamából készült desszerttel várja a gasztrománokat és a kísérletező kedvűeket a budapesti Kazimír bisztró.

Az Észt hét az Észt Kulturális Alap, az Észt Kulturális Minisztérium és a az Észt Filmintézet támogatásával valósul meg.

Bővebb infó ITT!