Az erdélyi arisztokrácia diszkrét bája

2017. március 16. |

Az erdélyi arisztokrácia mindig is külön kasztnak számított. Mit jelentett ez a múltban, és mit jelent ma? Ezt igyekszik bemutatni egy új, lebilincselő dokumentumfilm-sorozat.

 

Bánffyéknál Párizsban

Két év munka és vándorút, Kolozsvár, Milánó, Róma, Párizs, Marokkó, Gernyeszeg és Bonchida után megérkezett Az erdélyi arisztokrácia diszkrét bája című dokumentumfilm-sorozat első két epizódja Budapestre. Aki lemaradt Szederkényi Olga filmjeinek mozibemutatójáról, megnézheti őket csütörtök délelőtt 11-kor vagy pénteken 2-kor a HÍR TV-n.

Stefano Bethlen és családja

A sorozat első részében Gróf Bánffy Miklóst és lányát, Katalint (és lányait) ismerjük meg. A sorozat második része Gróf Bethlen Istvánról és dédunokájáról, Stefanóról szól. A filmnek nem múltidézés a célja, annak jár utána, hogy mi maradt meg a különleges kasztba tartozó ősökből a 21. századra. Csak az ezüst teáskészlet vagy valami örökérvényű útravaló is? Az utódok különböznek vagy sem egy átlagembertől? Az ősök történelmi portréját mindkét filmben Romsics Ignác történész rajzolja meg.

Szólj hozzá te is!

Kapcsolódó cikkek

Még több Kultúra

Bodó Viktor a szorongásainkról rendezett a Vígben a kastély

Bodó Viktor a szorongásainkról rendezett a Vígben