Az erdélyi arisztokrácia diszkrét bája

2017. március 16.
Az erdélyi arisztokrácia mindig is külön kasztnak számított. Mit jelentett ez a múltban, és mit jelent ma? Ezt igyekszik bemutatni egy új, lebilincselő dokumentumfilm-sorozat.

 

Bánffyéknál Párizsban

Két év munka és vándorút, Kolozsvár, Milánó, Róma, Párizs, Marokkó, Gernyeszeg és Bonchida után megérkezett Az erdélyi arisztokrácia diszkrét bája című dokumentumfilm-sorozat első két epizódja Budapestre. Aki lemaradt Szederkényi Olga filmjeinek mozibemutatójáról, megnézheti őket csütörtök délelőtt 11-kor vagy pénteken 2-kor a HÍR TV-n.

Stefano Bethlen és családja

A sorozat első részében Gróf Bánffy Miklóst és lányát, Katalint (és lányait) ismerjük meg. A sorozat második része Gróf Bethlen Istvánról és dédunokájáról, Stefanóról szól. A filmnek nem múltidézés a célja, annak jár utána, hogy mi maradt meg a különleges kasztba tartozó ősökből a 21. századra. Csak az ezüst teáskészlet vagy valami örökérvényű útravaló is? Az utódok különböznek vagy sem egy átlagembertől? Az ősök történelmi portréját mindkét filmben Romsics Ignác történész rajzolja meg.