Willany le, improvizációra készülj!

Szerda este fél kilenc, a Király utcában csak úgy nyüzsögnek az emberek. Mindenki igyekszik valahova, mi a G3 klubba, hogy meg tudjuk mi is az a Willany Leó.

Grecsó Zoltán 2008-ban létrehozta a Willany Leó improvizációs táncszínházat: szerdánként egy-egy téma különböző felállásokban kerül kidolgozásra úgy, hogy a néző egy olyan folyamatnak lehet részese, mintha egy nyílt próbán ülne.

Amikor megérkeztünk, zavarunkban azt sem tudtuk hirtelen, pontosan merre kell mennünk: az útbaigazítás után ahogy, mentünk felfelé nevetések és beszélgetések ütötték meg a fülünket, ebből tudtuk, hogy időben vagyunk, nem késtünk le semmiről.

A hétköznap próbák helyszíneként működő terembe még akkor pakolták be a székeket és a párnákat. A zenekar is elfoglalta a helyét, majd Grecsó Zoltán szólt a kint várakozóknak, hogy kész vannak, kezdődhet az előadás. Követtük a többieket és bent lehuppantunk egy párnára. Addig is sejtettük, de leülve már biztosak voltunk benne, hogy nem szokványos táncelőadást fogunk látni. Izgatottan vártuk a következő hatvan percet.

Zoli is elfoglalta a helyét, a fényeket irányítópult mögött és elhangzott a szerda esték jelmondata: Willany Leó! Sötétségbe borult a Spicc stúdió, majd felcsendültek az első hangok a zenekartól. A reflektor ráirányult a táncosokra és mindenki visszafojtott lélegzettel figyelte őket.
A zene teljesen magával ragadott, egy másik világba hívott minket. Minden hang egy képet tárt elénk és kirángatott a hétköznapok szürkeségéből. Ahogy teltek a percek, egyszer csak olyan érzés kerített hatalmába minket, mintha megszűnt volna a külvilág. Ezt erősítette fel bennünk a táncosok játéka, akik teljesen átszellemülve válaszoltak a zenére. Nem csak eltáncoltak egy koreográfiát, belevitték az érzéseiket, a lelküket. Látni lehetett, hogy ez a szenvedélyük, ez az életük. Mi, nézők pedig úgy érezhettük, igazán szerencsés helyzetben vagyunk, hogy ezt meg is osztják velünk.


Az improvizációs táncesteknek éppen ez a lényege. A néző ne csak befogadó legyen, hanem váljon a folyamat részévé, hagyja, hogy hatással legyen rá a zene és a tánc. Ha ez sikerül, akkor intenzív és elmélyült utazásban lehet részünk. Ettől az alternatív megközelítéstől lesz a Willany Leó olyan improvizációs táncszínház, amelynek mi is fontos szereplői lehetünk.
A szerda esték további különlegessége, hogy hétről-hétre más vers inspirálja az alkotókat. Ettől lesz minden est megismételhetetlen, mi pedig újabb mélységeket élhetünk át.
Ha pedig nem sietünk, lehetőségünk van beszélgetni és kicsit jobban megismerni az előadókat.

Helyszín: Budapest, 6. kerület, Király utca 8-10.
Honlap: www.willany.com