Mozizz velünk: A kör című film

2017. május 10.
A technológia uralta modern kor hátborzongató és egyre aktuálisabb kérdéseit boncolgatja a Dave Egger regényéből készült A kör (12), amit olyan jó ízléssel összeválogatott szupersztárok keltenek életre, mint Emma Watson és Tom Hanks.

Valószínűleg kevés olyan tizenéves van, akit ne lehetne az őrületbe kergetni a démonizált közösségi médiához és a félelmetes tempójú technikai haladáshoz kapcsolt rémálomszerű víziókkal. A közhelyek mögött persze valódi és fontos problémák húzódnak az elmagányosodott társadalomtól kezdve a közösségi média által meztelenségig transzparenssé tett privát szféra friss etikai kérdéseiig, amik egyre jobban foglalkoztatják a kortárs alkotókat is.

A gonosz techóriás (értve ez alatt a céget és az embert is) toposzát és az életünkbe beszivárgó közösségi médiát állítja középpontba James Ponsoldt A kör című filmje is, melyben a Tom Hanks által megformált, őrült zsenibe hajló cégvezető bizarr kísérletben kéri a nem régiben odakerült Mae (Emma Watson) segítségét. A cég legújabb innovációja néhány parányi kamera, amivel papíron az emberi jogok betartását akarják biztosítani, valójában azonban a teljeskörű megfigyelést teszik lehetségessé. Hogy Watson bizonyítson, bele kell mennie, hogy ezekkel a kis kütyükkel megossza élete minden pillanatát.

Kábé a Bentham-i panoptikum modellje óta, a közelmúltban pedig leginkább a Black Mirror című minisorozat egyes epizódjaiban foglalkoznak a titkos hatalom által megfigyelt élettel, amit utóbbiban, csak úgy, mint A körben a technikai innováció tesz lehetségessé. Jó lenne azt gondolni, hogy a film alapjául szolgáló Dave Egger regény benne a Kör névre keresztelt céggel még legrosszabb esetben is csak óva intő figyelmeztetés a jövőre nézve, a kortárs világ hírei – minden összeesküvés elmélettől tartózkodva – azt sugallják, hogy épp valami hasonlót élünk. Ezért is olyan sokkoló Ponsoldt filmje.

Emma Watson nem régiben kasszát robbantott A szépség és a szörnyeteg élőszereplős remake-jével, de karakán feminista kiállásai miatt a mozitermeken kívül is rengeteg rajongót gyűjtött be, olyannyira, hogy lassan már nem is kell megemlíteni a neve mellett a Harry Potter széria sikerét. De nem csak miatta, hanem a mindig zseniális Tom Hanks miatt is érdemes nézni A kört, és szuper újra látni a Star Wars új epizódjából megismert friss arcot, John Boyegát is.

(Big Bang)

Nézd meg A kör című filmet a hétvégén az Allée Bevásárlóközpontban, a Cinema City-ben, ahol mi is ott leszünk. Ha pedig már ott vagy, nézd meg divatfotó-kiállításunkat!

Hogyan legyél latin szerető
Cinema City Allee, szombat és vasárnap: 12:30, 17:30, 20:00, 22:30

Ó, anyám!
Cinema City Allee, szombat és vasárnap: 10:45, 12:45, 14:45, 16:45

A galaxis őrzői vol. 2.
Cinema City Allee, szombat:10:30, 16:10, vasárnap: 13:20, 21:50

Bővebb infó ITT!