Andrea Bocelli: „Sosem szabad kételkednünk a szenvedélyünkben!”

2017. október 19.
Az olasz operaénekes a novemberi lapszámunk Expressz rovatában árul el magáról néhány érdekességet, most pedig az Intimissimi nagyszabású show-ján való szerepléséről kérdeztük.

Ez volt a második alkalom, hogy részt vett az Intimissimi On Ice rendezvényen. Mi az, amiért úgy döntött, ismét itt kell lennie?

Hiszem, hogy a magas szinten művelt zene és a sport egymásra találása által kifejezésre kerülhet az emberek által annyira keresett szépség és harmónia. Azért szeretem az előadóművészet ezen formáját, mert kellően hatásos és magával ragadó élményt tud nyújtani.

A show különféle műfajok olasz kiválóságait hozta össze, hogy mi még magasabb szinten szórakozhassunk.

Olasz vagyok, és hűséges, patrióta művészként üdvözlök mindenkit, aki a kultúránk képviselőinek népszerűsítésére törekszik, legyen az akár sportoló, táncos vagy zenész. A jóistentől egy olyan hangot kaptam, ami az egész világon kedvelt olasz operahagyomány interpretációjára született. Az én feladatom nem más, mint hogy azt csináljam, amit tanultam, amit szeretek, és hogy az éneklés által megpróbáljak pozitív érzelmeket közvetíteni azoknak, akik nyitottak erre.

Véleménye szerint mi az erőssége az Intimissimi On Ice show-nak? Mitől egyedülálló?

Tagadhatatlan a helyszínválasztásban rejlő erő: varázslatos hely, amely felejthetetlen mindenki számára, aki csak belép ide. Az arénában ténylegesen megtapasztalhatjuk a történelmet, – az operatörténetet is beleértve. Itt volt szerencsém Domingóval énekelni, és itt rendezett engem kedves elhunyt barátom, Lorin Maazel is. Ez a hely olyan pompás keretet adhat a rendezvénynek, ami elegendő kreativitással, megfelelő fénytechnikával, jó zenével és a művészi találkozások erejével ötvözve minden várakozásunkat felülmúlja.

Mi a legkedvesebb emléke a tavalyi show-ról?

Emlékszem, amikor az aréna üres színpadán álltam, és hallottam, ahogyan megszólalnak a klarinét első hangjai abból a Puccini-áriából, amely különösen kedves számomra. ”E lucevan le stelle”: ez a lányom, Virginia kedvenc dala is. Teljesen izgatott lettem, éreztem azt a felindulást, amit pontosan akkor szoktam érezni, amikor a reflektorfénybe lépek. Az örömre is emlékszem, amit akkor éreztem, amikor belegondoltam, hogy olyan csodálatos művészek, mint Stéphane Lambiel vagy Carolina Kostner táncolnak a jégen, amíg én éneklek.

Mit tanácsol egy ifjú művésznek, aki most teszi meg az első lépteit a zenei pálya felé?

Emlékszem azokra a fiatal, inspiráló énekesekre, akiknek a gyönyörű hang jelentette a siker egyetlen összetevőjét. Ezen kívül erős akaratra, áldozatkészségre, kellő makacsságra, alázatra, elkötelezettségre és optimizmusra is szükség van. És végezetül: sosem szabad kételkednünk a saját szenvedélyünkben.

Andrea Bocelli novemberi lapszámunkban Expressz rovatunk villámkérdéseire is válaszol!