Hiperrealista Budapest – premier a Kinóban

2017. november 17.

A tömeg embere Szőllőssy Balázs főszereplésével, november 22-én 21 órától látható a Kino Café Artmoziban. A filmet az Új Budapest Filmstúdió és a Mátrix film mutatja be angol nyelven, magyar felirattal.

Az Edgar Allen Poe novellája alapján készült húsz perces rövidfilm az individualitás és a magány 21. századi meséje. Poe történetét az író (Szőllőssy Balázs alakítja) szempontjából látjuk, aki szertartásos újságolvasása közben figyeli a várost és lakóit egy Moszva téri kávézóból. Titokzatos szerelme (Dobosi Anett) és a kávézó másik vendége (Sütő András) kalauzolják a hiperrealista Budapest labirintusán keresztül, miközben felfedezik a hármuk közötti bizarr kapcsot.

A film Marcio-André de Sousa Haz brazil filmrendező, író és vizuális művész alkotása, akit a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon Aranymedve-díjjal kitüntetett Walter Salles a fiatal brazil műszek egyik legtehetségesebbjének nevezett. Filmjéről azt mondja: „A célom az volt, hogy újra megvizsgáljam Poe történetét, méghozzá komplexebb, költőibb és agresszívebb módon.”

Kántor László producer szerint a film helyszínének Budapestre cserélése létfontosságú volt ahhoz, hogy létrejöjjön az egyedi látványvilág. „Az inspirációt a német expresszionizmus szolgáltatta a sötét és kaotikus kora-viktoriánus London reprodukálásához, amelyet Poe is ismerhetett. Az utómunka során létrehoztunk egy látóhatár nélküli városképet, amely jól kiegészíti a film klausztrofób hangulatát.”