Exkluzív interjú Enyedi Ildikóval az Oscar előtt

2018. március 04.
Enyedi Ildikót az Oscar-gála előestéjén a Bunyik Enterprises által, a rendező és a nominált film tiszteletére rendezett fogadáson kérdeztük arról, hogy számára mit jelentenek az álmok és milyen reményekkel, intuíciókkal (álmokkal?) várja az Oscar-gála estéjét.

Fotó: Erdőháti Áron

Ildikó, hisz az álmokban? Hogy az álmok és a valóság közt tényleg van valami átjárhatóság?

Persze hogy van. Mi álmodjuk, az a saját álmunk, ez az élet része. Ugyanúgy, mint amit nappal csinálunk… éjjel meg álmodunk. Azt gondolom, hogy ez egy nagyon szükséges élettani folyamat, olyan, mint az evés.

Akkor az  Ön szemléletében a valóság, amiben élünk hatással van az álomra, esetleg fordítva?

Nem, szerintem egyik sem. Fontos, de semmilyen misztikus attribútumot nem tulajdonítok neki.  Valahogy így küzdünk meg azzal a világgal, amiben élünk.

A filmben a szereplők álmunkban szarvas alakban töltenek testet. Miért éppen szarvasokat választott?

A film két főszereplője egy marhavágóhídon dolgozik és a szarvasok a legközelebb álló szabadon élő társai a szarvasmarháknak.

Hogyan merült fel Önben az az ötlet, hogy a film helyszíne, a szereplők munkahelye egy marhavágóhíd legyen?

Komplex az élet. Nagyon sok kegyetlenség is van benne – megtanultuk ezt nagyon ügyesen nem észrevenni, nem odanézni… Van egy csomó vágóhíd, és van egy csomó más nagyon kemény dolog is a világban, amiről úgy döntünk, hogy jobb, hogyha nem veszünk tudomást róla. Azt hiszem teljes életet csak az élhet, aki tudja miben él.

Igen, korábban valahol nyilatkozta is, hogy nagyon sokan szinte alvajáróként élik le az életüket. Hogyan éli meg magának az életnek az élményét?

Igyekszem jelen lenni abban, amiben vagyok, ahol vagyok, amit éppen csinálok. Akivel beszélek… Ez egy nagyon egyszerű dolog, de mégis elég ritkán csináljuk.

Például ez most egy nagyon speciális élethelyzet, hogy Oscar-jelölt rendezőként itt van az Oscaron… Ezt hogyan éli meg?

Én azt várom… azt gondolom, hogy nem mi fogunk nyerni. De nem baj, mert akkor a következő filmmel vissza fogunk jönni. Nagyon-nagyon örülök, hogy ilyen jó filmek között vagyok, nagyon örülök, hogy ilyen jó alkotók között vagyok. Egy ilyen társaságban büszke lehetek arra, hogy egyik vagyok az ötből. És örülök, hogy végig csinálom ezt az egészet és belelátok, hogy hogy működik ez az egész masinéria.

Miért gondolja, hogy nem a Testről és Lélekről fog nyerni? Ez egy praktikus gondolat, amiatt (amiről olvasni is lehetett), hogy nem volt jól felépítve a kampány, vagy inkább egy intuitív gondolat, egy megérzés?

Ez egy praktikus gondolat. Kevésbé ismert mint a többi. Az utolsó körben az dönt, hogy mennyien szavaznak. Egyszerűen az előző körökben azok szavaztak, akik bizonyítottan látták a filmet, ők tovább juttatták, most bárki szavazhat és érthető módon azoknak a filmeknek, amelyekről több szó van, komolyabb eséllyel indulnak holnap.

Fotó: Vida Virág

Olvasd el 2017-ben készült interjúnkat is Enyedi Ildikóval!