„Legyen miről beszélgetni a vetítés után a családnak” – Lakos Nóra az első gyerekfilmfesztivál ötletgazdája

2018. április 07.
Lakos Nóra filmrendező létrehozta az első nemzetközi gyerekfilmfesztivált Magyarországon, Cinemira néven. A fesztivál április 6-8-ig kínál szuper programot az egész családnak az Akvárium Klubban. Gyerekeknek és családoknak szóló rövidfilmeket vetítenek a világ minden tájáról, emellett filmes, animációs, sminkes, kaszkadőr workshopok várják a 4-14 éves gyerekeket és szüleiket.

Hogy jött a gyerekfilm fesztivál megszervezésének ötlete?

Rengeteg csodálatos film készül a világban gyerekeknek és ennek csak töredéke jut el a hazai nézőkhöz. A fesztivállal az a célunk, hogy megmutassuk főleg az európai rövidfilmeket, animációsfilmeket a magyar gyerekeknek és családjainak.

Lesznek olyan filmek is, amelyek társadalmi kérdéseket és tabu témákat feszegetnek. Ezeket mennyire tudják befogadni a gyerekek és miért kerültek a programba?

A Cinemirán minden órában újabb rövidfilmes vetítés indul. A filmes programot úgy állítottuk össze, hogy élvezhető, szórakoztató filmekkel találkozzanak a látogatók, és közben legyen pár olyan is, amin elgondolkozhatnak. Legyen miről beszélgetni a vetítés után a családnak. Ami érdekes ezekben a rövidfilmekben, hogy kifejezetten gyerekeknek, és gyerekekről szólnak, és hogy a világ minden tájáról érkeztek. Így a nézők különböző kultúrákkal találkozhatnak. A filmek nagyrésze családokról, barátokról, állatokról szól. De lesz olyan is, ami a “ne ítélj elsőre” gondolatát adja át egy kedves történeten keresztül egy kövér és egy sovány lány harcában, vagy van egy arab kisjátékfilm, ahol egy kisfiú az apukájával lát először meztelen nőt egy fürdőben, a film pedig arra ad választ, mit lehet kezdeni ezzel a helyzettel. De vannak környezetről szóló filmek, amik a víz használatára hívják fel a figyelmet, vagy épp állatvédelem témában készültek. Mindegyik olyan, ami humorral, játékossággal beszél a körülöttünk lévő világ fontos kérdéseiről, így ezek a témák a gyerekek számára is könnyen befogadhatóak.

Vetítetek magyar klasszikusokat is. Ezek élvezhetőek a mai gyerekeknek is?

Én biztos vagyok benne, hogy igen. A Filmarchívum támogatásával a Vuk és a Szaffi felújított moziváltozatát mutatjuk be, ami szerintünk szuper családi program lehet a szülőknek és a gyerekeknek is.  

A vetítések mellett számos kísérőprogram is várja a közönséget.

Fontosnak tartjuk, hogy a fesztiválon ne csak passzív nézőként legyenek jelen a gyerekek, családok, hanem kipróbálhassák magukat akár filmesként, alkotóként. Egyfajta gyerekfilmes iskolává alakul át az Akvárium Klub a hétvégére, ahol képregényes, filmes, animációs, kaszkadőr, sminkes workshopokon próbálhatják ki magukat a látogatók. Emellett filmes szemináriumokat is tartunk, ahol szinkronizálás titkait ismerhetik meg népszerű mesefigurák szinkronszínészeitől, vagy találkozhatnak casting direktorral és már befutott gyerekszínészekkel azok, akik filmekben szeretnének szerepelni.

Honnan jött az ötlet, hogy gyerekeknek filmes foglalkozást tartsatok a fesztiválon?

Négy éve működtetjük a Gyerekfilm Akadémiát, ahol heti rendszerességgel tartunk filmes, animációs foglalkozásokat gyerekeknek délutánonként. Az a tapasztalatunk, hogy a gyerekek kezében már mindig ott a mobiltelefon és egyéb technikai eszközök, amiket elég profin tudnak használni, azonban nem feltétlenül kreatív alkotásra. A mi feladatunk az, hogy a technikai kütyük iránti függőségüket összekapcsoljuk a kreativitásukkal és segítsük őket abban, hogy filmeket hozzanak létre. Saját történeteket írnak, de van, hogy kötelező olvasmányokat dolgozunk fel. Ők maguk szerepelnek, veszik fel és vágják meg a filmeket. Minden félév végén az elkészült alkotásokat egy moziba mutatjuk be, ami ugyancsak hatalmas élmény számukra. A Cinemirán is indítottunk kifejezetten gyerekek által készített filmeknek egy versenyblokkot.

Te nemcsak fesztivált szervezel, hanem filmrendező vagy. Készítettél már gyerekeknek filmet? Miért érdekel ez a műfaj?

Jelenleg az első nagyjátékfilmemet készítem elő, ami egy vígjáték, és tervezem, hogy ezt követően egy gyerekfilmet is rendezzek. Engem azért izgat ez a műfaj, mert egy gyerekfilmbe iszonyú sok játékosságot, fantáziát és szürrealitást bele lehet vinni. Ráadásul olyan dolgot hozhatsz létre, ami örömet okoz családoknak, gyerekeknek. Szerintem nagyon nagy hatással tud lenni egy film a gyerekekre és ezért elég nagy felelősséggel is jár ez a műfaj, tehát nagyon észnél kell lenni, hogy mit teszel oda a vászonra.

Az elmúlt években nem is emlékszem igazán magyar gyerekfilmre.  Mi lehet annak az oka, hogy Magyarországon megszakadt a gyerekfilmgyártás hagyománya?

Én gyerekkoromban rengeteg magyar gyerekfilmet láttam. Ezek nagyon otthonos érzést adtak, imádtam a Macskafogót, a Csöpi-filmeket az Égigérő fűt. Talán a film iránti szeretetemet is meghatározták ezek a filmélmények. Ismertem a magyar színészeket is emiatt. A mai gyerekeknek semmi kapcsolatuk nincs a magyar filmekkel, hiszen nem készülnek nekik itthon filmek. Ezért amerikai filmeken nőnek fel, amik a maga nemükben csodálatosak, de egy egész más világot festenek fel, mint amivel itthon találkozunk. Amerikai iskolákban játszódnak, amerikai családokat mutatnak meg, amerikai ételeket esznek bennük…

Ennek nem kellene így lennie, hiszen Európa számos országában például a franciáknál vagy a skandináv országokban virágzik a műfaj. De nem is kell ennyire messzire mennünk, mert a szomszédos a cseheknél is évente több gyerekeknek, családoknak szóló film készül. Remélem, hogy azzal, hogy ennyi izgalmas gyerekfilmet mutatunk be a fesztiválon, itthon is feléled a műfaj iránti érdeklődés.