Interjú a Női lét sokszínűsége fotópályázatunk különdíjasaival

2018. május 25.
Milyen is a női lét? – Az örök kérdés több mint 400 fotóművészt inspirált arra, hogy nevezzen a nőket fókuszba állító fotópályázatunkra. A nyertes alkotások mindegyike markáns és egymáshoz képest is nagyon különböző oldalát emelte ki a nőiség mibenlétének. Jöjjenek a különdíjas alkotások:

Közönségdíj: Mészáros Virág

 Mióta foglalkozol fotózással?

Jelenleg kommunikáció- és média szakos vagyok az egyetemen, most járom az utolsó évemet, de már 12 éves korom óta érdekel a fotózás. Autodidakta módon tanultam, viszont rendszeresen pályáztam a fotóimmal, két alkalommal kaptam meg az Év Diákfotósa címet.

Mi inspirált, hogy jelentkezz a pályázatunkra?

A nő mint téma, és az, hogy mi, nők nagyon sok szituációban kell, hogy helytálljunk. Én magam is aktívan gondolkodom a mindennapokban a nőiségről, a fotósorozatomban pedig a nőiséggel kapcsolatos érzelmek kerültek a középpontba, a kisgyermekkortól egészen az érett nők nőiségéig.

Fotósnak vagy kifejezetten női fotósnak neveznéd magadat?

Inkább csupán fotósnak, mert a nőiség nincs fókuszban a fotóművészetemben, csupán egy témám a sok közül.

 

Guerlain-díj: Németh Barbara

 Mióta foglalkozol fotózással?

Immár több mint hat éve fotózok, jelenleg fotósként is dolgozom.

Milyen stílus áll a legközelebb hozzád?

A dokumentarizmus valamint a riportfotográfia áll a legközelebb a szívemhez. A képeimmel leginkább a nőknek azt az oldalát szeretném megmutatni, ami a felszín alatt van. Nem azt a jól ismert arcunkat, amit felveszünk sokszor az utcán, hanem amely a felszín alatt. Sérülékenyek vagyunk, nem vagyunk tökéletesek, de így vagyunk összerakva, így vagyunk egészek és fontos részei a világnak.

Mesélj kicsit a sorozatodról!

Ezt a sorozatot négy éve kezdtem el, és azt hiszem, életem végéig fog tartani. A célom, hogy megmutassam a maszk nélküli nőt. E mellett az intimitás is központi célja a sorozatnak. A lényeg, hogy minél közelebbről meg tudjam mutatni a valóságot.

Allee-díj: Sándor Emese 

Milyen szerepet tölt be az életedben a fotó?

Jelenleg Dániában élek, divattervezőnek tanulok. A fotó csak mellékszálon kíséri az életemet, de nagy szenvedéllyel csinálom. Kisgyerekkorom óta van nálam fényképező, de komolyabban csak két éve kezdtem el foglalkozni vele. Legszívesebben divat fotósorozatokat készítek, melyben az esztétika mellett központi szál a mélyebb tartalom is. E mellett a tárgyfotózás és a styling az, amit élvezettel végzek.

Mi inspirált, hogy jelentkezz a pályázatra?
A Marie Claire-nél böngésztem, hogyan lehetne fotósorozatokat közölni a magazinnál, milyen lehetőségek lehetnének az együttműködésre. Erre jött egy „citromsárgával kiemelt égi lehetőség”. Felcsillant a szemem, hogy lehetőségem adódik megmutatni a munkáimat.

Mi az a nőfelfogás, amely a fotósorozatodat uralja?

A nőknek igen is van mondanivalója, humora, szenvedéllyel űznek dolgokat, képzik magukat, mindamellett, hogy kutatják, kik is ők valójában. Különböző árnyalatait és korszakait szerettem volna bemutatni a nőknek. Egyszerűen lenyűgöznek női lét rétegei.

Fotó: Bodnár Zsófia