2018. május 15. | marieclaire.hu

Az erőszak ellen álltak ki a színésznők Cannes-ban

A színésznők Cate Blanchett vezetésével sorakoztak fel a cannes-i vörös szőnyegen, kéz a kézben harcolva a nők elleni erőszak ellen és az egyenlő bérezésért.

Fotó: Profimedia – Red Dot

Néhány hónapja már szinte minden fesztiválnál számítani lehet a “#MeToo-momentumra”, vagyis a MeToo és Time’s Up mozgalmak elveinek valamilyen megnyilvánulására. A cannes-i vörös szőnyegen is összefogtak a színésznők: sokan húztak feketét, ismét ezzel tilatkozva a nők elleni erőszak ellen és az egyenlő fizetésekért, de arra is fokozottan ügyeltek, hogy ne engedjenek teret a szexista interjúkérdéseknek.

A legfelemelőbb pillanat mégis az volt, mikor az idei zsűri elnüke, Cate Blanchett vezette fel a nőket a vörös bársonnyal borított lépcsősorokra, hogy ott aztán 82 nő kéz a kézben álljon ki a jogaiért. Blanchett mellett olyan színésznők is feltűntek a tömegben, mint Salma Hayek vagy Kristen Stewart, de ott volt a francia újhullám legendás női rendezője, Agnes Varda is.

“Követeljük, hogy a munkahelyeink változatosak és igazságosak legyenek, hogy valóban azt a világot tükrözhessék, amelyben élünk” – jelentette ki Blanchett a mozgalom nevében. “Egy világban, ahol a kamera előtt és mögött is lehetőségünk van rá, hogy vállt vállnak vetve tündököljünk férfi kollégáink mellett.”

Szólj hozzá te is!

Még több Riporter

“Nem hagyhatom, hogy féljek” interjú

“Nem hagyhatom, hogy féljek”