Új, magyar mobilalkalmazás unatkozó gyerekeknek

2018. július 18.
A Plukkido tervezőcsapata megalkotta azt a mobilalkalmazást, ami a gyerekek számára kényelmetlen és unalmas helyzetekből izgalmas kalandot varázsol. Mindezt a legtöbb, gyerekeknek szóló alkalmazással ellentétben úgy éri el, hogy nem a képernyő elé köti őket, hanem a valós környezetükkel teremt interakciót.

A ZsebManó – ahogy a Plukkido többi eszköze is – amellett, hogy szórakoztató, segítséget nyújt a szülőknek abban, hogy a nehezebb nevelési helyzetekben is képesek legyenek a gyerekek fantáziavilágát megszólítani és játékos mederbe terelni a kommunikációt. A ZsebManó alkalmazás akkor használható, amikor a hosszú várakozás vagy gyaloglás, illetve tömegközlekedés során a gyermek kényelmetlenül kezdi érezni magát vagy pusztán imád barangolni fantáziavilágban, bárhol, bármikor.

Hogy lesz az unalomból varázslat?

Az alkalmazás főszereplőjéről, azaz ZsebManó kilétéről és földi küldetéséről a családok a Bevezető mesében olvashatnak. (A mese itt található.) Ha kedvet kapnak csatlakozni a meséhez, nincs más dolguk, mint ingyenesen letölteni a ZsebManó alkalmazást. Ekkor az icipici manó, rengeteg játékos feladatával varázsol kalandot az alkalmazásban kiválasztható unalmas élethelyzetekből. Mindezt azonban nem önzetlenül teszi! Embergyerek hősökre van szüksége, akik saját unalmuk elűzésével képesek arra, hogy Manóvilág zűrjeit elsimítsák. A lelkes önkéntes segítők minden hét elején az alkalmazásban elérhető Manó Hírmondóból tájékozódhatnak Manóvilág legfontosabb híreiről.

Például:

Vészhelyzet az erdei tisztáson: manó a kútban!
“Tegnap, a koraesti órákban, egy fiatal erdei manó túrázás közben beleesett a háromfenekű kútba. Az erdei tündérek hangos jajveszékelésre lettek figyelmesek, így sikerült időben észrevenni a póruljárt manót. A mentés még tart. Segítőmanóink nagy erőkkel keresik az unatkozó embergyerekeket, akik játszanak Zsebmanóval, hogy az elűzött unalmuk egy-egy méter kötéllé változzon. Így manóink hamar elérhetnék a háromfenekű kút alját.”

A hét végén pedig a gyerekek arról is hírt kapnak, hogyan sikerült megoldani a segítségükkel ezeket a nehéz helyzeteket:

“A segítőmanók kitartó munkájának és a gyerekek önfeledt játékából nyert 235 méter kötélnek hála, Bambóci a póruljárt erdei manó végre a felszínre került. Ezúton is szeretné kifejezni mérhetetlen háláját a mentésben résztvevő manótársainak és a gyerekeknek, akik nélkül még mindig a háromfenekű kút legalsó, kissé posványos fenekén csücsülne. A manó-gyerek összefogás ismét bizonyított! Reméljük, még sokáig számíthatunk rátok! Újabb híreinket kövessétek a Hírmondóban.”

És ez még nem minden, mert a hűséges játékosok számára a Manó Hírmondó havonta extra kiadvánnyal is kedveskedik, amit a szerkesztőség emailben küld nekik. A legutóbbi Hírmondó Extrában például riport készült a kútba esett Bambóci manóval, de a manóföldi időjárásról, valamint a nyárindító fesztiválról is tájékoztatták a gyerekeket a manók.

A magyar embergyerekek és a szülők lelkesen fogadták a ZsebManó alkalmazást.

Már a nyilvánosságra hozatal első napjaiban több mint 1000 család töltötte le az alkalmazást, a visszajelzések nagyon kedvesek, a szülők hálásak. A várakozásoknak megfelelően, a gyerekek szeretnek hőssé válni, szeretnek segíteni a manóvilági lényecskéknek és imádják az alkalmazás rövid, frappáns küldetéseit. Volt olyan kisgyerek, aki csak azért akart a hosszú útra gyalogosan menni a biciklizés helyett, hogy a ZsebManóval játszhasson.

Nem csak unalom ellen jó. A ZsebManó valójában egy mesével kombinált, családi fejlesztőjáték.

A ZsebManó alkalmazás, ahogy a Plukkido többi gyereknevelést segítő eszköze is pszichológus és szociálpedagógus tervezők munkája. A csapat minden terméke a pozitív, játékos kommunikációra épül, elkerülve a nevelésben a büntetést, a zsarolást és a negatív fegyelmezést. A tervezők szeretnék megmutatni a szülőknek, hogy apró trükkökkel ez nem is annyira bonyolult. A gyerekek fantáziavilága ugyanis egy csodálatos terep. Az ott töltött idő ráadásul fejleszti a gyerekek képzelőerejét, kreativitását, vizualizációs képességét. A ZsebManó mindezek mellett a gyerekek empátiáját és lexikális tudását is fejleszti, az alkalmazás elsődleges célja mégis az, hogy a szülők számára gyakran kihívást jelentő helyzeteket játékos megoldásokkal tegye izgalmassá, ezáltal gördülékenyen élje meg azt szülő és gyermek egyaránt.

A tervezők a Zsebmanóval újra letették voksukat a digitális technológia mellett. De másként mint gondolnánk.

A digitális technológiát a mai világban nélkülözhetetlennek tartják a Plukkido szakemberei. Azonban céljuk ezt minden esetben arra használni, hogy a gyermek valós interakcióit, külvilággal való kapcsolatát erősítsék, kompenzálva a gyerekek manapság képernyő előtt töltött rengeteg idejének esetleges negatív hatásait. A Plukkido bármely eszközének használatával a szülők gyakorlatot szerezhetnek abban, hogy a gyerekeket elárasztó ingerdömpingben hogyan tartsák fenn érdeklődésüket a külvilág, az emberi kapcsolatok iránt. A tervezők szerint tabletek, okostelefonok, online játékok ide vagy oda, a gyerek a valós környezetéből tanul a legtöbbet, játszik és ezáltal fejlődik, az erre való fogékonyság, nyitottság, mindig is ott lesz benne, csak a számára is érdekes gyereknyelven kell őt megszólítani.

Új manókkal, új vizekre

A tervezők az elmúlt években azon dolgoztak, hogy az otthoni táblajátékaik és módszertanuk mellett – melyhez, igény esetén folyamatos szakértői segítséget nyújtanak például a dac, a testvérviszályok, az étkezési-, alvási problémák vagy akár az agresszió kezelése terén -, a Plukkido kommunikáció olyan helyzetekben is használható legyen, ami túlmutat az otthoni konfliktusokon. Kültéren, vagy kisgyermekesek által gyakran látogatott egyéb helyszíneken is használható eszközöket terveznek. Gyors, praktikus, játékos megoldást szeretnének kínálni a legtipikusabb kisgyermekes élethelyzetben előforduló konfliktusokra.

Emellett nem titok, hogy miközben táblajátékaik akár hosszú éveken át is hatékony segítői lehetnek a játékos nevelésnek, még így is sokaknak jelent nehézséget a vásárlás beépítése a családi költségvetésbe. A módszertant ezért úgy és olyan eszközökbe is beépítették, mellyel a családok számára ingyenesen hozzáférhetővé tehetik gyereknevelést segítő megoldásaikat. Így társadalmi küldetést is vállalva, céljuk most az, hogy minél szélesebb körben népszerűsítsék a játékos nevelésben rejlő praktikákat. Ezért az üzleti modelljüket is átalakították, jelenleg egy pályázati forrásból és egy befektetésből lelkes fejlesztőkkel és meseírókkal bővítették a csapatot és nagy erőkkel dolgoznak.