Ülj le mellénk! Indul a Mozsár Műhely harmadik évada

2018. szeptember 30.
Két saját produkcióval, színházpedagógiai programmal és további három bemutatóval érkezik októbertől a Nagymező utcai Mozsár Műhely harmadik évada. A 2018/2019-es évadban olyan előadókkal találkozhat a közönség a Mozsárban, mint Fodor Annamária, Mészáros Piroska, Szabó Erika, Ódor Kristóf, Mohai Tamás, Grisnik Petra, Magyar Bálint, Seress Zoltán vagy Szorcsik Kriszta.

A Mozsár Műhely újfajta kommunikációval és közönség-közösség építéssel készül az új évadban. Egy gondolati és fizikai közösség megteremtésének céljával, fiatal influencerek bevonásával játékra invitálnak mindenkit: a közönséget, alkotókat csakúgy, mint a barátokat, ismerősöket, de a sajtót és a szakmát is. Céljuk egy olyan véleményvezér csapatot létrehozni, akik bár más műfajban dolgoznak, elkötelezettek a színház és az itt folyó műhelymunka iránt, és rendszeresen népszerűsítik az előadásokat követőik körében. Az „Ülj le mellém!” koncepció keretén belül a nézőtéren elhelyezett két ikonikus piros székre a közösségi médiában meghirdetett aktivitásokon keresztül lehet jegyeket nyerni, s karöltve színházat nézni kedvenceinkkel. A Mozsár arca a közösségi médiában a 2018/19-es évadban Pintér Adrienn Ada, aki stílusában, normáiban és szakmaiságában egyezik a Mozsár által képviselt értékekkel.

A Nagymező utcai játszóhely a kommunikációs újítások mellett ebben az évadban is különleges darabokkal bővíti a budapesti színházi kínálatot.

Anthony Burgess, a Gépnarancs világhírű írójának népszerű műve, az Egy tenyér ha csattan először kerül bemutatásra Magyarországon a fiatal brit drámaíró, Lucia Cox adaptációjában. Janet és Howard Shirley brit munkásházaspár életét áthatja a ’60-as évek „konzervvilága”. Az előadásban a retro életérzés dominál, ez fogja keretbe az abszurd, tragikomikus történetet. A darab a Mozsár Műhely saját produkciójaként október 5-én debütál Erdeős Anna rendezésében Szabó Erika, Ódor Kristóf és Mohai Tamás előadásában.

A színpadi átdolgozásért felelő Lucia Cox a bemutatóra Magyarországra érkezik. Az író, rendező, producer 2013-ban alkalmazta színpadra és rendezte meg az előadást, amelyet még abban az évben New Yorkban is bemutattak.  

Lackfi János „Minden napra egy sztori” elnevezésű, online kalendárium jellegű írásfolyamát Korcsmáros György szerkesztette olyan jelenetfüzérré, amely szórakoztató, tanulságos, és korunk világával szembesít. A Netentúli történetek ezt blogozd ki! c. darab bemutatója október 26-án lesz Grisnik Petra és Magyar Bálint előadásában. Az előadás a Fugato Orchestra vezetője, Alpár Balázs által megzenésített Lackfi-versekkel válik kerek egésszé.

A Mozsár Műhely erre az évadra is produkciós pályázatot írt ki, amelyre független alkotók, társulatok jelentkezését várták. A megvalósuló előadások a szerelemre, az abszurdra, az önmegvalósításra és az ettől elválaszthatatlan önkeresésre reflektálnak.

„A kis színpadon a kreatív koncepciók megvalósítására számos lehetőség kínálkozik az alkotók számára.” – mondja Megyeri Léna, produkciós vezető. „Az idei évad különleges bemutatói és a futó produkciók egy igazán sokszínű repertoárt adnak ki, amelyben mindenki találhat kedvére való előadást. Bízunk benne, hogy visszatérő nézőink mellett a harmadik évadban is egyre többen ismerik és szeretik meg a Mozsár Műhely újragondolt színházfelfogását.”

Novemberben Telihay Péter rendezésében mutatják be A pandák gyönyörű utazása című darabot Szorcsik Kriszta és Seress Zoltán előadásában. Matei Vișniec kortárs román drámaíró darabjában két idegen, álmok és valóság határán imbolygó szereplő, egy férfi és egy nő 9 éjszakán át tartó szürreális és egyre intimebb kapcsolatát ismerhetjük meg. Az előadás a tervek szerint a megszokott térhasználatot is felborítja, és egy elmélyült, mégis abszurdba hajló produkció kerül bemutatásra.

A szilveszteri bemutató 2018-ban sem marad el, ezúttal Dodo Gombar Ég és nő között című művét láthatjuk Fodor Annamária rendezésében. A színdarab játék a valósággal két csodálatos emberről, akik a teremtéstől az édes megöregedésig kísérik egymást. Fodor Annamária állandó színésznője a Mozsár Műhely produkcióinak, rendezőként ezúttal színpadi mozaikokat képzelt el tizenkét képben, képzőművészeti alkotásokkal összefűzve. A szereplők Kakasy Dóra és Bercsényi Péter.

Igazi különlegesség a február 14-i Színésznő a multiban című bemutató, amelyben megismerhetjük a színésznőből call-centeres dolgozóvá váló Mészáros Piroskát. A darab megtörtént eseményeken alapuló, személyes vallomás. A multi-cégek világát s az azokban rejlő színházi helyzeteket bemutató monodráma szövegét Piroska élményei alapján Boronkay Soma írta meg. A humoros korrajzot a filmes alkotó, Spáh Dávid rendezésében láthatjuk, s így biztos, hogy a vizualitás is nagy szerepet kap az előadásban.

A Mozsár Műhely számára fontos a középiskolás korosztály megszólítása, ezért novembertől színházpedagógiai programot indít. A színház elemi hatása és az előadásokhoz kapcsolódó színházpedagógiai programok segítségével közelebb kerülhetnek a fiatalok a színházi előadáshoz. A program lehetőséget teremt arra, hogy a közös gondolkodás és játékok segítségével az előadásokban található, őket is érintő társadalmi problémákkal mélyebben foglalkozzanak. A színházi élmény komplexebbé tehető, a színházat értő és szerető nézőkké válnak a fiatalok. A Mozsárban a Homokember, az Így viszik át és a Karnyóné előadásokhoz lesz elérhető a színházpedagógiai program, melyet Füsi Anna dráma- és színházpedagógus vezet.

A Mozsár Műhely harmadik évadát tehát az előadások és azok népszerűsítése terén is az újszerű gondolatiság és kivitelezés jellemzi.