Könyvekkel a globális felmelegedés ellen

2018. november 12.
Pár hete söpört végig szinte az összes nagyobb portálon a hír, miszerint csupán pár évünk van arra, hogy megmentsük ezt a bolygót. Az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testületének új jelentése az elmúlt évekhez képest még sötétebben festette le az emberiség jövőjét. De hogy segíthet az irodalom a környezettudatosságban?

Abba ne is kezdjünk bele, hogy mit várhatunk a nagyhatalmak és a kisebb országok vezetőitől, azzal sokkal inkább érdemes foglalkozni, ki segíthet nekünk abban, hogy megtanuljunk környezettudatosan élni. Mert információ nélkül sajnos csak egy helyben toporgunk, és ma már nem elég, ha rendesen elzárjuk a csapot.

A segítség egyik kis szelete pedig úgy tűnik, az irodalom felől érkezik.  Ha megnézzük a könyves kínálatot, az elmúlt években megsokszorozódott azon könyvek száma, amelyek így vagy úgy, de segítenek, figyelmeztetnek vagy szimplán csak megmutatnak valamit a környezettudatosság témájában.

A sci—fi irodalom mindig is foglalkozott a témával, és a prognózis nagyjából mindig ugyanaz. Mi, emberek, képtelenek vagyunk nem kinyírni magunkat. A kérdés inkább az, mennyi időnk van még hátra?

A választ pedig mi magunk mondhatjuk meg, amennyiben elkezdünk tudatosan élni, nevelni és tanítani.

De az elmúlt években a sci-fin kívül egyéb zsánerekbe is bekúszott a téma, szerencsére egyre erőteljesebben. Elég csak megnézni az ismeretterjesztő kategóriákat a könyvesboltokban, tengernyi könyvet találunk már arról, hogyan vigyázhatunk jobban a Földre. A téma iránti érdeklődés pedig végre erősödni látszik, mi sem mutatja ezt jobban, mint hogy egyes könyvek már komoly eredményeket értek el, hónapokig csücsülnek a bestseller listák élén.

Ilyen Péter Wohlleben zseniális könyve, A fák titkos élete(Parki Kiadó), mely mára már több mint 150 000 eladott példánynál jár. Erre a könyvre pontosan azért figyeltem föl, mert némileg szokatlan, amikor a toplisták élére nem a szórakoztató vagy szépirodalom valamelyik darabja kerül, hanem egy ismeretterjesztő.

Wohlleben könyve egészen különleges, a szerző egy német erdész, segítségével bepillantást nyerhetünk a fák életébe. Korábban már olvashattunk Suzanne Simard ökológus kutatásairól, aki megállapította, hogy a fák igenis kommunikálnak, és komoly összeköttetésben állnak egymással. Sőt, éreznek, és emlékeznek is. Wohlleberg könyve is ezt taglalja, szórakoztatóan és érthetően, elképesztően érdekes, mondhatni egy új világ tárul elénk.

A téma pedig nagyon fontos, tekintve, hogy a mérhetetlen mennyiségű fakivágás és az esőerdők pusztítása az egyik legnagyobb probléma a klímaváltozás kapcsán. Ez a könyv talán segít megértenünk, miért olyan fontos vigyáznunk a fákra. A szerzőnek egyébként azóta jelent meg újabb kötete is, Az állatok érzelmi élete, mely ugyancsak egy nagy felkiáltójel, szemléletformálás a javából.

De más irányból is megközelíthetjük a természetvédelem témáját. Nagy Réka az elmúlt években rengeteget foglalkozott azzal, ami a legfontosabb nekünk, laikusoknak: hogyan is illeszthető be a hétköznapokba a környezettudatosság. Ez azért is fontos, mert a hétköznapi őrült rohanásban általában se időnk, se energiánk még azzal is foglalkozni, vajon épp mit vétünk a Földünknek. Elég, ha időben beérünk a munkahelyre, a gyerekek a suliba, egész nap dolgozunk, és estére még valami ehetőre is szükség van, egyszóval se időnk, se energiánk emellett még a környezetvédelemre is figyelni, teljességgel esélytelennek tűnik. Pedig nem az.

A szerző olyan ötletekkel és tippekkel tanítja meg nekünk a hétköznapi környezetvédelmet, ami egy igazi kincs. A szerző Ökoanyu (Central Könyvek) című könyve talán az egyik legátfogóbb, megtanulhatunk tudatosan vásárolni, vagy odafigyelni a szelektív hulladékgyűjtésre (már ha van, aki elviszi), sőt, kis odafigyeléssel jócskán lecsökkenthetjük a saját háztartási hulladékunkat is. De számtalan ötlettel és jópofa tippel tanulhatjuk meg, hogyan alakítsuk át az életünket. És ami a bónusz, eközben szépen lassan a gyerekek is megtanulják azt a fajta szemléletet, amire a következő generációnak elengedhetetlenül szüksége lesz.

Mert azon kívül, hogy beírathatjuk egy ökoiskolába a gyereket, ahol megtanítják majd palántázni, és azon kívül, hogy mi, felnőttek is jó példát mutatunk, a legfontosabb mégis az, hogy megszerettessük a kicsikkel a természetet. Nagyon egyszerű a képlet: amit szeretünk, arra jó esetben vigyázunk.

Ehhez pedig remek könyveket találunk már, nagy kedvencem a gyönyörű és borzasztóan csábító Fedezd fel a környezeted! című élménygyűjtő album, amelynek már a látványától is kedvünk támadhat azonnal túrabakancsot húzni és nekiindulni a természetnek. Caz Buckingham és Andrea Pinnington, mintha belelátna a gyerekek fejébe, úgy állították össze ezt a szép testes könyvet.

Azzal, hogy bevonódnak és részesei lehetnek a kutatásnak, felfedezésnek, sokkal inkább felélesztjük a kíváncsiságukat, mintha csak papolnánk nekik arról, miért ne szemeteljenek. A könyv megmutatja, miként figyelhetjük meg az állatvilágot, új ismereteket gyűjthetünk, segít abban, hogyan vizsgáljunk egy rovart, vagy miből tudhatjuk, milyen idő várható. Minden tárolható a könyvben, plusz kiegészíthetjük pár tégellyel önszorgalomból, és ami a legszimpatikusabb, hogy olyan növényeket és állatokat vizsgálhatunk, melyek itt vannak a közelünkben, nem kell értük átutazni a világot. A természet itt van körülöttünk, és egy ilyen album is segíthet abban, hogy a jelenlegi kisiskolásokból tudatos és természetüket védő felnőttek váljanak.

A számtalan érdekes és okos könyv közül kiemelnék még egy utolsót. Nyolc pluszos könyv, de a korosztály besorolás ellenére én szívesen a kezébe nyomnám minden felnőttnek is.

Anita Ganeri könyve a Veszélyeztetett növényekés állatok című könyve (HVG Kiadó) rávilágít, milyen visszafordíthatatlan károkat okoz a környezetszennyezés. Bemutatja azokat a növényeket és állatokat, melyek mára kihalófélbe kerültek. Szomorú üzenet ez nekünk és a könyv szembesít is minket azzal, milyen kártékony is az emberi faj. Nekünk még természetes, hogy van kétpúpú teve vagy orrszarvú, gorilla, esetleg mahagóni fa. De vajon az unokáinknak is az lesz? A könyv végigvezet minket a fantasztikus állat- és növényvilágon, gyerekeknek szól, így érthetően és röviden mutatja be, mivel leszünk kevesebbek, ha így folytatjuk a pusztítást.

Természetesen számtalan könyvet találhatunk még, mely abban segít minket, hogy jobban megismerjük környezetünket és ezzel egyidőben, megtanuljunk vigyázni is rá. Fordítsunk időt a szemléletváltoztatásra, olvassunk a témában sokat, járjunk a szabadba és ha kell, írjunk listát magunknak arról, miben fogunk változtatni, és mit teszünk azért, hogy megvédjük bolygónkat.

És ha ezt a listát időnként bővítjük, és megosztjuk a környezetünkkel is, máris rengeteget tettünk. Hátha nem válik valóra a sci-fi.

Szerző: Fekete Judit