ÖKO: 5 tipp, amivel lényegesen sok vizet spórolhatsz

2018. július 31.
A vízszámla mellett a Föld vízkészleteit is lényegesen fenyegeti az a hatalmas mennyiségű ivóvíz, amit nap mint nap, minden háztartásban elfogyasztunk. A legújabb brit felmérés szerint 150 liter/fő vízmennyiséggel lesz a bolygónk kevesebb minden egyes nap.

A klasszikus csapelzárás

Kezdjük az alapoktól: a csap elzárása fogmosás közben apróságnak tűnhet, de minden percben 6 liter víz folyik ki egy átlagos csapból, így tényleg sokat spórolhatunk, ha odafigyelünk. Ugyanez igaz a csöpögő csapra is, igaz, hogy nem tűnik soknak, de egy nap alatt akár 15 liter víz is kicsöpöghet egy rossz csapból.

Házimunkareform

Ha csak akkor indítunk mosógépet, ha meg tudjuk tölteni a dobot vagy ha csak akkor töltünk mosogatóvizet, ha tényleg sok a piszkos tányér, már nagyon sokat tettünk a vízszámlánk és a környezet megóvásáért.

Ökokiegészítők

Ma már szerencsére néhány okos kütyü is segítheti az ökoharcot. Létezik például a csapra szerelhető fej, mely levegőt is fúj a vízsugarak közé, így csökkentve a vízfogyasztást. De létezik a vécétartályhoz és a zuhanyfejhez is hasonló szerkezet.

Jótékony esővíz

Hasonlóan jó szolgálatot tehet az esővízgyűjtő, mellyel a kerti öntözés ivóvíz tisztaságú vízhasználatából csíphetünk le, de akár vécéöblítéshez vagy kültéri takarításhoz is használható lehet.

Újrahasznosítás

Haladók például a fürdővíz újrahasznosításával is próbálkozhatnak: virágot öntözni, a vécét lehúzni vagy a teraszt felmosni tökéletesen lehet vele.

Fotó: Unsplash.com