A POKET kapta a Highlights of Hungary közönségdíját

2019. február 08.
A színes, mobiltelefon méretű köteteket kiadó könyvautomaták nyerték el idén a legtöbb szavazó szimpátiáját a Highlights of Hungary ötvenöt, kiváló jelöltje közül. Az első tíz helyezett közt megtalálhatjuk többek közt a BP Underground hip hop filmjét, a KockaCsokit, Köbli Norbert forgatókönyvírót és a Ligeti boltot is.

Hatodik alkalommal díjazták hazánk legizgalmasabb kreatív projektjeit és példaértékű történeteit a Highlights of Hungary keretein belül. A független kezdeményezés idén is kategóriák nélkül irányította a reflektorfényt kiemelkedő, magyar teljesítményekre, a közönség pedig kiválasztotta kedvencét a művészeti tevékenységek, szociális projektek, sportteljesítmény, irodalmi vonatkozású ötletek, mezőgazdasági, turisztikai és szociális koncepciók közül.

A Katona József Színházban rendezett, február 6-i díjátadón a POKET Zsebkönyveket megálmodó csapat vihette haza a közönségdíjat, ők kapták a legtöbb voksot az online szavazáson. A POKET trendi, színes, mobiltelefon méretű zsebkönyv sorozattal népszerűsíti az olvasást és épít közösséget.

Nem sokkal maradt le az első helyről a főváros underground szubkultúrái előtt tisztelgő dokumentumfilm sorozat legújabb része, a BP Underground hip hop film, az egyébként a POKET-et elindító, színházi alkotóműhelyként működő Sztalker Csoport és a szabadidejükben, önkéntes alapon, online felületen állatmentést végző Mindenki fogadjon örökbe egy kiskutyát kezdeményezés sem.

Az ötödik helyet a Mathias Corvinus Collegium tehetséggondozó intézmény szerezte meg, mely általános iskola felső tagozatától kezdve az egyetemig nyújt oktatást kiegészítő képzéseket a diákoknak. A hatodik Köbli Norbert Balázs Béla-díjas forgatókönyvíró lett, akinek A vizsga, A berni követ, a Félvilág és az Örök tél című alkotásokat köszönhetjük. Rögtön utána érkezett meg a listára a KockaCsoki – a manufaktúra autista fiatalok foglalkoztatását és társadalomba való beilleszkedését segíti. A nyolcadik helyet Arany-Michels Tímea református lelkész foglalja el, aki egy Selyeb nevű kisközségben végzi szívvel-lélekkel roma gyerekek felzárkóztatását. Ő kapta a Marie Claire különdíját is. A kilencedik helyen a csomagolásmentes és zero waste életmódot támogató Ligeti Bolt található, a tizedik pedig a nehéz körülmények közt élő gyermekek karácsonyát szebbé tevő Add tovább kezdeményezés lett, mely a gyerekek által megfogalmazott kívánságokat teljesíti.

Kurátori és támogatói díjak

Kurátori díjat először tavaly adtak át a szervezők, a hagyományt pedig ebben az évben is folytatták.

„A Highlights of Hungary gyűjtése nagyon széles spektrumon mozog, ám minden évben érződnek benne a tematikus fókuszok – mondta Remete Tibor, a HoH-t alapító Super Channel stratégiai vezetője. – Az idei jelöltek között kimagasló számban szerepeltek olyan projektek, amelyek a közvetlen környezetünk és az egész bolygónk szempontjából fontos tudatosságra nevelnek. Igazán felemelő érzés ennyi különleges projektet felfedezni, gondozni, és külön öröm számunkra, hogy az értékteremtés mentén ilyen erős közösség épül a Highlights of Hungary köré.”

A tíz főből álló, a kreatív ipar különböző területeit képviselő kurátori csapat választása a Tündérkertekre esett, melynek keretén belül több mint kétszáz közösség ment meg kihalásra ítélt, ősi magyar gyümölcsfajtákat.

Idén csatlakozott a kezdeményezéshez és különdíjat adott át a Coca-Cola is.

„Örömmel támogatjuk a Highlights of Hungary-t, hiszen a Coca-Cola Magyarország mozgatórugói is a fenntarthatóság, közösségépítés, sokszínűség, esélyteremtés és a példamutató kezdeményezések támogatása. Mi a Highlights of Hungary-n olyan esélyteremtő kezdeményezést szerettünk volna kitüntetni, amely kiemelten fókuszál a sokszínűségre, a befogadásra és arra, hogy jobbá tegye a világot. Nagy örömmel adtuk át a Coca-Cola Magyarország »Fenntartható Közösségek« különdíját a Nagy Lépés Futárszolgálatnak, hiszen működésük alappillérei pontosan ugyanazok a szempontok, mint amelyek mellett vállalatunk is elkötelezte magát” – mondta Szűcs Judit, a Coca-Cola Magyarország Kft. vállalati kapcsolatokért és kommunikációért felelős vezetője.

A BrainBar szintén idén csatlakozott a Highlights közösséghez és különdíjat ajánlott fel választottjuknak, a Mathias Corvinus Collegiumnak. A Miniszterelnökség H2030 különdíját az egyedülálló szülőket coachokkal, trénerekkel, pszichológusokkal, jogi és munkaügyi szakemberekkel is segítő Egyszülős Központ kapta. A KPMG idén is különdíjjal jutalmazta azt a projektet, mely szerintük a leginkább képviseli az innováció, oktatás, diverzitás, egészség és fenntarthatóság mátrixát, ezek a vállalat számára kiemelten fontos területek. A KPMG által díjazott GLOVEYE innovációjának célja, hogy az olvasás élményét és a könyvek világát teljesen átélhetővé tegyék a vakok és gyengén látók számára is. A GLOVEYE az este során a Kreatív különdíját is átvehette.

A Highlights of Hungary alapítóinak célja, hogy az idei évben olyan kreatív platformmá nőjenek, ahol az összes szereplő – kurátorok, jelöltek, üzleti és médiapartnerek, közönség – egymásra találhat, kollaborációk indulhatnak el, és ezáltal a HoH megtermékenyítő ereje, közösségi, társadalmi hatása tovább erősödik majd.

A jelöltekről és díjazottakról a Highlights of Hungary honlapján lehet többet megtudni.

A Highlights of Hungary közönségszavazásának első tíz helyezettje

  1. helyezett – POKET ZSEBKÖNYVEK
  2. helyezett – BP UNDERGROUND HIP HOP FILM
  3. helyezett – SZTALKER CSOPORT
  4. helyezett  – MFÖEK
  5. helyezett – MATHIAS CORVINUS COLLEGIUM
  6. helyezett – KÖBLI NORBERT forgatókönyvíró
  7. helyezett – KOCKACSOKI
  8. helyezett – ARANY-MICHELS TÍMEA református lelkész
  9. helyezett – LIGETI BOLT
  10. helyezett – ADD TOVÁBB

    Fotó: Talabér Géza