Yuval Noah Harari: „A szellemi szabadságunkért meg kell küzdenünk!”

2019. május 11.
Könyveit több mint ötven nyelvre lefordították, emberek százezreit inspirálja sajátos meglátásával, gondolataival, legnagyobb rajongói közt pedig olyan neveket találunk, mint Barack Obama, Bill Gates, Mark Zuckerberg vagy Emmanuel Macron. Az Animus Kiadó jóvoltából a világhírű Sapiens, Homo Deus és az új, 21 lecke a 21. századra című könyvek szerzője, Yuval Noah Harari Budapesten járt.

Könyvei a múltat, a jövőt és a jelent taglalják. Első könyve, a Sapiens az emberiség múltjával foglalkozott, azt vizsgálta, hogyan vált tulajdonképpen egy „jelentéktelen” majom fokozatosan, az évmilliók során a bolygó egyedüli urává. Ezt követte a Homo Deus, mely az élet hosszú távú jövőjét tárta fel, arról elmélkedett, hogyan válhat az ember végül istenné, és mi lehet majd az értelem, valamint a tudat sorsa. A 21 lecke a 21. századra című könyvében Harari a jelenkorra, illetve az emberi társadalmak közvetlen jövőjére koncentrál. A világhírű történész a Société Budapestben tartott sajtótájékoztatón a globalizáció hatásairól, politikáról, a nagyhatalmi játszmák társadalomra gyakorolt hatásairól, valamint az emberiség és a bolygónk jövőjét legnagyobb valószínűséggel befolyásoló erőkről is beszélt.

A történészprofesszor további gondolkodásra ösztönöz bennünket és arra, hogy értsük meg a körülöttünk lévő világot, annak mélyebb értelmét, mielőtt az algoritmusok átveszik a hatalmat felettünk. „A jelenkor emberét lényegében ugyanazok a gondolatok foglalkoztatják, például a nukleáris- és klímakatasztrófa, a mesterséges intelligencia túlzott térnyerése, illetve a technológiai fejlődés által fenyegető, mélyülő társadalmi szakadékok. Bizonyos politikai erők viszont tudatosan, az ősi ösztöneinken alapuló érzékeinkre hatva terelik el a figyelmet ezekről a valós problémákról” – hangsúlyozta ki Yuval Noah Harari, aki a fenti probléma megoldásának kulcsát a manipuláció leküzdésében látja. „Megfelelő önismeret és „önvédelem” a manipuláció ellen! Ez jelenti az egyén felszabadulását, az igazi szellemi szabadságot. Csakhogy a szellemi szabadságunkért meg kell küzdenünk!”

Harari a CEU felkérésének eleget téve a nacionalizmus és globalizmus összefonódásáról tartott előadást „A nacionalizmus fényes oldala” címmel az egyetemen, ahol elmondta, hogy az Európai Unió jövője is aggasztja. A politikai eseményeket, mint például a Brexitet, elsősorban a gazdaságra gyakorolt hatásai szempontjából vizsgálják, azzal senki sem foglalkozik, hogy a békét tekintve mindez milyen következményekkel járhat Európában (és azon kívül). Az izraeli történész tudósként feladatának érzi, hogy a közéleti vitákat egyértelművé tegye az emberek részére azzal, hogy tájékoztatja őket a tényekről. A nem történelmi narratívának szánt legújabb könyvében, a 21 lecke a 21. századra címűben olyan kérdésekre reflektál, hogy akié az adat, azé a jövő, nyitva hagyja-e a kapuit Európa a bevándorlók előtt, miért van válságban a liberális demokrácia vagy hogy meg tudja-e oldani a nacionalizmus az egyenlőtlenség és a klímaváltozás problémáit. Ám ezek a válogatott leckék sem szolgálnak egyszerű válaszokkal. Céljuk, hogy további gondolkodásra késztessenek, illetve segítsenek az olvasónak részt venni korunk fontos párbeszédjeiben.

Szerző: Gyarmati Zsuzsi, a Central Médiaakadémia hallgatója