Diszlexiásoknak is olvasható verzió készült a Harry Potter könyvekből

2019. március 14.
A diszlexiával élők is gyötrődés nélkül élvezhetik a varázslófiú és barátai kalandjait. A kiadó pedig nem szeretne megállni itt, további könyveket is elérhetővé akarnak tenni az olvasási nehézséggel küzdők számára.

A Bloomsbury egyelőre a Harry Potter kísérőkönyvek közül a Fantasztikus állatok és megfigyelésük, a Bogar bárd meséi és a Kviddics évszázadai című köteteket szerkesztette át diszlexiások számára is könnyebben olvashatóvá. Ezeknek a gazdagon illusztrált könyveknek a szövegét nagyobb betűtípussal, színezett papírra nyomtatták, hogy csökkentsék a lapok fényességét, illetve olvasást segítő navigációs vonalakkal látták el az oldalakat.

Az olvasási nehézséggel küzdő gyermekeknek és felnőtteknek a betűk úgy tűnhetnek, hogy a könyv oldalán hátrébb helyezkednek el, fejjel lefelé állnak, esetleg összekeverednek vagy ugrálnak. Az apró betűkkel írt szövegeket csak nagy küzdelmekkel tudják kisilabizálni, nehéz felismerniük vagy meghatározniuk a betűk helyét a szavakban. A nagyobb betűkkel írt szöveg és a határozott körvonalú betűtípus segít csökkenteni ezeket a zavaró tüneteket, így könnyebbé téve az olvasást.

A könyvek nemcsak a diszlexiásoknak, a csökkent látóképességűeknek is esélyt adnak arra, hogy könnyebben élvezhessék a varázsvilág történeteit. Ráadásul a könyvek nem csak olvasóbarátok a hátrányos helyzetűek számára, hanem gyönyörűek is. A borítókat Johnny Duddleand készítette, a belső illusztrációkat pedig Tomislav Tomic. Sajnos egyelőre csak az angolul tudók örülhetnek a köteteknek, de reméljük a kezdeményezés szélesebb körben is elterjed, és egyre több könyv jelenik meg ilyen formátumban is, minden nyelven.

Forrás: Mental Floss