Diszlexiásoknak is olvasható verzió készült a Harry Potter könyvekből

2019. március 14. |

A diszlexiával élők is gyötrődés nélkül élvezhetik a varázslófiú és barátai kalandjait. A kiadó pedig nem szeretne megállni itt, további könyveket is elérhetővé akarnak tenni az olvasási nehézséggel küzdők számára.

A Bloomsbury egyelőre a Harry Potter kísérőkönyvek közül a Fantasztikus állatok és megfigyelésük, a Bogar bárd meséi és a Kviddics évszázadai című köteteket szerkesztette át diszlexiások számára is könnyebben olvashatóvá. Ezeknek a gazdagon illusztrált könyveknek a szövegét nagyobb betűtípussal, színezett papírra nyomtatták, hogy csökkentsék a lapok fényességét, illetve olvasást segítő navigációs vonalakkal látták el az oldalakat.

Az olvasási nehézséggel küzdő gyermekeknek és felnőtteknek a betűk úgy tűnhetnek, hogy a könyv oldalán hátrébb helyezkednek el, fejjel lefelé állnak, esetleg összekeverednek vagy ugrálnak. Az apró betűkkel írt szövegeket csak nagy küzdelmekkel tudják kisilabizálni, nehéz felismerniük vagy meghatározniuk a betűk helyét a szavakban. A nagyobb betűkkel írt szöveg és a határozott körvonalú betűtípus segít csökkenteni ezeket a zavaró tüneteket, így könnyebbé téve az olvasást.

A könyvek nemcsak a diszlexiásoknak, a csökkent látóképességűeknek is esélyt adnak arra, hogy könnyebben élvezhessék a varázsvilág történeteit. Ráadásul a könyvek nem csak olvasóbarátok a hátrányos helyzetűek számára, hanem gyönyörűek is. A borítókat Johnny Duddleand készítette, a belső illusztrációkat pedig Tomislav Tomic. Sajnos egyelőre csak az angolul tudók örülhetnek a köteteknek, de reméljük a kezdeményezés szélesebb körben is elterjed, és egyre több könyv jelenik meg ilyen formátumban is, minden nyelven.

Forrás: Mental Floss

Szólj hozzá te is!

Még több Életmód

Turbózzuk fel ősszel az immunrendszerünket természetesen! csipkebogyó

Turbózzuk fel ősszel az immunrendszerünket természetesen!

Miért olvasd el ezt most hangosan? felolvasás

Miért olvasd el ezt most hangosan?