Gyökeres fordulatot vett a díjnyertes magyar fotós lány élete

2019. augusztus 12.
Pávó Rékát a Huawei és a National Geographic közös, nemzetközi mobilfotó-pályázatának keretében ismerhettük meg tavaly. „Art & Leukemia" című fotója - amelyen a rákkal folytatott küzdelmét örökítette meg -, több mint 67 ezer kép közül nyerte el a szakmai zsűri által megítélt fődíjat. A verseny óta eltelt egy évben Réka élete gyökeresen megváltozott: a gyógyulás útjára lépett, és amellett, hogy idén is indult a Huawei In Focus nevű okostelefon-fotós pályázatán, elindította saját fotós karrierjét, valamint izgalommal várja, hogy részt vegyen az egykori képével nyert olaszországi fotós úton.

Mi történt veled az elmúlt egy évben, mióta megnyerted a Next Image magyarországi fordulóját?

A verseny után közvetlenül kemoterápiás tablettás kezelésre váltottunk, ami nagy öröm volt számomra, mert azt jelenti, hogy nem kell többé kórházban laknom. Annak idején hetekig tartott egy-egy kezelés, ez alatt az idő alatt végig benn kellett lennem, és az rendkívüli megterhelést jelentett. Természetesen azóta is folyamatosan járok kontrollra és vérvételre, de összességében nagyon jól vagyok. Sajnos a kemoterápia következtében csípőprotézisre lesz szükségem, de ezt leszámítva nincs okom panaszra, pozitívan élek meg minden napot, és fotózok, amikor csak tehetem.

Hogyan alakult a fotós karriered a verseny óta?

Elhatároztam, hogy ha kiengednek a kórházból, olyan nőket szeretnék fotózni, akik hozzám hasonlóan megküzdöttek a rákkal. Hiszem, hogy ha kopaszon is ki tudtam hozni magamból a dögöt, akkor talán másoknak is tudok segíteni abban, hogy önbizalmat merítsenek, és szépnek lássák magukat. Különlegesek ezek az alkalmak, a sminket is én szoktam készíteni nekik, az egész folyamat egy nagyon jó lelki tréning.

A betegséged kezdetekor az Operaházban végeztél adminisztratív munkát. Ezzel azóta felhagytál?

Igen, a betegség után úgy éreztem, hogy nem várhatok tovább. Aki egy ilyen időszakot átvészel, sok mindent átgondol. Mindig is fotózással szerettem volna foglalkozni, sosem tudtam kibújni a bőrömből. Annak idején az Operaház nagy teraszán csináltam portrékat a kollégáimról. Rengeteg pozitív visszajelzést kaptam, de valamiért nem volt bátorságom komolyan belevágni. A mögöttem lévő nehéz időszak után szembesültem azzal, hogy sokkal több van bennem, és nem hagyhatom elveszni. Onnantól kezdve mindig nálam van telefonom és a fényképezőgépem, és amerre járok, gyűjtöm az ihletet a fotózáshoz.

Pávó Réka: Art&Leukemia

Mennyire része a mobilfotózás a karrierednek?

Abszolút része, és nem csak a karrieremnek, a mindennapjaimnak is. A versenyfotót is Huawei P20-szal készítettem. A fotózás számomra nem csak munka, hanem kikapcsolódás is.

El tudod képzelni, hogy a mobilfotózás a jövőben meghaladja a hagyományos fényképezést?

Ha valaki ragaszkodik az objektívek cseréjéhez, akkor természetesen a hagyományos tükörreflexes gépek a legjobbak, de én imádok mobillal is fotózni. Ha például Huawei legújabb csúcskészülékére, a P30 Pro-ra, vagy a saját P20-telefonomra gondolok, kétségtelen, hogy az azokkal készített portrék és tájképek minősége erősen megközelíti a hagyományos eljárással készített képeket. Ráadásul a mobilkészülékek sokkal praktikusabbak és kényelmesebbek, hiszen nem kell több kilós súlyokat, objektíveket cipelni. Arról nem is beszélve, hogy fényképezés után ugyanúgy szerkeszthetők a fotók. Szerintem nagyon sok lehetőség van a mobilfotózásban, még azt is el tudom képzelni, hogy a jövőben nem lesz szükség majd hagyományos gépekre.

A tavalyi sikeren felbuzdulva idén is indultál a Huawei In Focus nevű mobilfotós versenyén. Mi a története a képednek?

A kép a férjem nagymamájáról készült; igazi falusi asszony, és számomra abszolút példakép. Nagyon sokat gondolkoztam, hogy milyen fotóval induljak, hiszen elcsépelt lett volna még egy magamról készített képpel versenyezni. Szerettem volna egy olyan karaktert találni, akiről igazán ütős sztorit tudok átadni. Hermin néni átélte az orosz és a német megszállást, sok keserű emléket hordoz, de a mai napig egy nagyon tevékeny, életerős asszony. Olyan őszinteség van a mosolyában, amit meg kellett mutatnom. Szándékosan fekete-fehér képet szerettem volna, autentikusan, kotyogós kávéfőzővel, kis teakonyhával a háttérben.

Az interjú folytatását ITT olvashatod el!

A Huawei Technologies InFocus nevű nemzetközi mobilfotós-versenyére beküldött képekre augusztus 19-ig van lehetőség szavazatot leadni ezen a linken! A rangos nemzetközi zsűri tagjai között helyet kapott a Vogue fotósa, valamint a gyártó nagykövete, Gal Gadot színésznő is.