Új bemutatóra készül a Láthatáron Csoport

2019. november 07.
A Láthatáron Csoport novemberben egy különleges bemutatóra készül: szokatlan témaválasztásában, és kiválóan reprezentálja azt, miként képzeli el a Csoport a pszichológia és a színház találkozását a színpadon. Új, pszichológiai témákat reflektorba helyező irányvonalukat a Hagyatékon kívül A megmentő és az Én, te, mi című előadások képviselik, amivel kifejezetten a felnőtt nézők figyelmét szeretnék megragadni.

A novemberi premier címe Hagyaték, mely Martin Miller A tehetséges gyermek igazi drámája című könyve és Alice Miller írásai alapján készült. Az előadást Martin Miller 2013-ban íródott és 2019 áprilisában az Ursus Libris által magyarul is kiadott könyve ihlette. A darab Alice Miller világhírű gyermekkorkutató és pszichoterapeuta, valamint fia, a szintén pszichoterapeuta Martin Miller életén és kapcsolatán keresztül az egyéni, családi és társadalmi traumákat és feldolgozásuk módját kutatja. Azt szeretnék megvizsgálni, milyen folyamatok játszanak szerepet abban, hogy egy zseniális éleslátással bíró anya nem képes rálátni saját cselekedeteire és miért nem képes érzékenynek lenni a saját gyerekére. Az előadás azt kutatja, urai lehetünk-e valaha önmagunknak, vagy pedig mindenképpen múltunk foglyai maradunk. A szövegkönyv az anya és fia válogatott írásai alapján, a csapattagok és Gyulay Eszter közreműködésével született meg. A nem hétköznapi szülő-gyermek kapcsolat Tárnoki Márk rendezésében mozaikszerűen bontakozik ki előttünk Feuer Yvette és Rába Roland játékán keresztül a Hold21 HPS KultSzalonban. (Előadások: november 7. 19:00, november 28. 19:00,  november 29. 19:00)

Feuer Yvette és Rába Roland (Fotó: Reviczky Zsolt)

November 20-án 17:30-kor egy nyilvános beszélgetést szerveznek az Írók Boltjában, melynek fókuszában Martin Miller könyve és az abból készült Hagyaték-előadás egymáshoz való viszonya áll. Kiss Kinga pszichológus meghívott beszélgetőpartnerei között ott lesz Gyulay Eszter dramaturg, Feuer Yvette, a Láthatáron Csoport művészeti vezetője, aki a darabban Alice Millert is alakítja, valamint Majoros Andrea pszichológus.

Az új előadás mellett a korábbi darabok is színpadon maradnak. A megmentő című előadás egy családtörténet, amely Kincses Réka írásából készült, fiatalokhoz és felnőttekhez egyaránt szól. A család összes szereplőjét a két testvér játssza el hol realista, hol groteszkebb stílusban, Feuer Yvette és Alida Bevk megformálásában. (Előadás: november 9. 19:00-kor az Itt és Most Közösségi Térben, november 12. 19:00 a Miskolci Nemzeti Színházban, november 13. 19:00 a kassai Thália Színházban.)

Alida Bevk és Feuer Yvette (Fotó: Reviczky Zsolt)

Az Én, te mi – színházi tárlatvezetés a párkapcsolatokról című, a közönséget beleszólásra buzdító előadás tipikus párkapcsolati helyzeteket vesz górcső alá, az előadás a KuglerArt Gallery és Szalonban fog futni november 18-án 19:00-kor.  A KV Társulattal és a Névtelen Utak Alapítvánnyal közös Kiállok érted című produkció Romankovics Edit rendezése, mely az ORFK szervezésében valósul meg. Egy mesei és valós elemeket ötvöző keretben a prostitúció áldozatává válás folyamatát mutatják meg. (Előadások: november 19. 18:00 a Stúdió K Színházban, november 25. 11:30 Pápán, a Jókai Mór Művelődési Központban.) Az Én Prométheuszra gondoltam című darab a középiskolás korosztálynak szól, Horváth Kristóf, alias Színész Bob és Feuer Yvette előadásában. November 15-én 09:45-kor és 12:30-kor, két alkalommal is előadják a Harmónia Alapfokú Művészeti Iskolában.

Ivák Bence, Manyasz Erika, Feuer Yvette (Fotó: Láthatáron Csoport)

Végezetül, de nem utolsó sorban a Markó Róbert által írt és rendezett Banyamosoda című zenés-bábos vásári komédia is folytatja vándorútját, hogy megnevettesse az 5-9 éves gyerekeket és szüleiket. A kalandvágyó érdeklődők november 17-én 15:00-kor a Marczibányi Téri Szabadidőközpontban válhatnak a mese részesévé.