Ma éjjel senki se aludjon, ma van a Színházak Éjszakája

2019. szeptember 21.
“Te mit viszel magaddal?” Ez a mottója az idei, nyolcadik Színházak Éjszakájának, amely során 34 teátrum várja izgalmas, csak ezen az estén látogatható programjaira a karszalaggal rendelkező nézőket. 2019-ben a Magyar Dráma Napján, vagyis szeptember 21-én, szombaton lehet majd versenyt futni az idővel, és minél több színház eseményén begyűjteni az élményeket.

Gumikacsát, legyezőt, fényképezőgépet, banánt, biciklilakatot és tornacipőt is felfedezhetnek a nyolcadik Színházak Éjszakája plakátján a figyelmes szemlélők. A burjánzó grafikai megoldás nem véletlen. “Te mit viszel magaddal?” -idén ezt a mottót kapta Budapest egyik legnépszerűbb programsorozata. A szlogenben egyszerre két jelentés is jól megfér egymással. A szervezők kíváncsiak arra, mivel készül a néző erre a hosszú, kalandos éjszakára, és arra is, milyen felejthetetlen élményekkel távozik.

Ebben az évben szeptember 21-re, a Magyar Dráma napjára esik a színházi évadnyitó fesztivál,és most is az a legfőbb cél, hogy az intézmények igazán közvetlenné tegyék a közönség és az alkotók kapcsolatát. A résztvevő színházak mindannyian azon dolgoztak, hogy a lehető legizgalmasabb szeletét mutassák meg Budapest Színházi Főváros kínálatának.

Idén 34 helyszín várja a nézőket, új belépőként csatlakozott a Nemzeti Táncszínház, és sokak örömére újra szerepelnek a kínálatban a Madách Színház, a Thália Színház és a Nemzeti Színház programjai. Nyolcadik alkalommal is elképesztőkavalkáddal várnak mindenkit a teátrumok, délutántól egészen másnap hajnalig. Részt vehetünk az elmaradhatatlan kulisszajárásokon, nyílt próbákon, sőt premiereken is, kipróbálhatjuk magunkat színészmesterség és beszédtechnika ókon, láthatunk színpadtechnikai show-t és bemutatkoznak a színházi mesterségek, lesznek koncertek, workshopok, maszkfestés, improvizációs alkalmak, sőt színházi társasjáték, piknik is és beleshetünk az ügyeleti naplókba.

A korábbi években már óriási népszerűségre tettek szert a színházi városséták. Idén a KÉK – Kortárs Építészeti Központ szervezésében eredhetnek például feltűnő, rejtett és nem létező színházak nyomába a nézők, csodálkozhatnak rá a Pesti Broadway vagy a Víziváros színházi építészetére,és hallhatnak érdekességeket arról, miért Budapest játssza el Moszkvát, Berlint és Párizst a hollywoodi filmekben. Ha pedig véget ért az utolsó program is, afterpartivárják a közönséget a TRIP Hajón, többek közt a BEKVART zenekarral és a noÁr-ral.

A közel 200 program valamint a színháztörténeti séták idén is egyetlen karszalaggal látogathatók.

RÉSZTVEVŐ SZÍNHÁZAKÁTRIUM, Baltazár Színház, Bethlen Téri Színház, Budapest Bábszínház, Budapesti Operettszínház, Dumaszínház, Hatszín Teátrum, Játékszín, József Attila Színház, Jurányi Inkubátorház, Karaván Színház, Karinthy Színház, Katona József Színház, KolibriGyermek- és Ifjúsági Színház, Madách Színház, Magyar Színház, Magyar Állami Operaház – Erkel Színház, Momentán Társulat, MU Színház, Nemzeti Színház, Nemzeti Táncszínház, Ódry Színpad – Színház- és Filmművészeti Egyetem, Örkény István Színház, Radnóti Miklós Színház, Rózsavölgyi Szalon Arts&Café, RS9 Színház, StúdióK Színház, Szkéné Színház, Thália Színház, Trafó, TRIP, Újszínház, Vidám Színpad, Vígszínház.

Bővebb infó: www.szinhazakejszakaja.hu