„Akik jelölve vannak, már nyertek” – interjú Szendrő Péterrel, a Highlights of Hungary kurátorával

2019. november 26.
Néhány éve ő maga is díjazott volt, idén azonban kurátorként segíti a hazai kreatív szektor egyik legizgalmasabb kezdeményezésének, a Highlights of Hungary-nek munkáját. Dizájnerként és belsőépítészként számos budapesti szórakozóhelyen ott hagyta már kéznyomát, neve az elmúlt évek során a kreatív és innovatív megoldások védjegyévé vált. Szendrő Péterrel, a 81font Architecture&Design alapítójával beszélgettünk.

Hogyan lett belőled kurátor? Ismerted már korábban is a Highlights of Hungaryt?

Van némi előéletem a Highlights-szal, mert nagyjából 4-5 évvel ezelőtt engem is neveztek, és meg is nyertem a Forbes különdíját. Tiborékkal (szerk.: Remete Tibor, a Highlights of Hungary alapítója) elég régóta ismerjük egymást és egyszerűen csak belekerültem valahogy én is ebbe az egészbe. 

Mit gondolsz magáról a kezdeményezésről?

Az, hogy kurátor lehetek, számomra egy nagyon nagy megtiszteltetés, hiszen abszolút magaménak érzem azokat a célokat, amiket a Highlights of Hungary is képvisel. Elkötelezett híve vagyok a tehetség és teljesítmény alapú társadalomnak és szerintem nincs is a Highlights-hoz hasonló kezdeményezés jelenleg Magyarországon. Amit a Highlights of Hungary ötletgazdái évek óta szívvel-lélekkel szerveznek, az valójában nem más, mint egy átfogó szélesspektrumú tehetséggondozás. A segítségükkel rengeteg induló találhat magának támogatót, kaphat publicitást. Vannak olyan jelöltek, akiknek ez a díj, vagy maga a jelölés inkább egy jól megérdemelt dicséret, míg másoknak egy katalizátor ahhoz, hogy még sikeresebbek legyenek. 

A díjazásod óta eltelt években mennyire követted nyomon a Highlights of Hungary-t? Figyelted, hogy melyik évben kiket neveznek és kik nyernek?

Természetesen nyomon követtem, szavaztam is, és amennyire civilként lehetett proaktív részese voltam ennek a kezdeményezésnek. Ahol tudtam propagáltam az indulókat. Szerintem nem is volt olyan év, hogy a zsűri legalább 70 százaléka ne az ismerőseimből került volna ki, és ez idén is hasonlóan alakult. Gyakorlatilag 2-3 ember kivételével minden kurátort jól ismerek. 

Mi volt az első gondolatod, mikor megtudtad, hogy kurátor leszel? Építészettel és dizájnnal foglalkozol, itt viszont valamennyire ki kell lépni a komfortzónádból és más területekre is rá kell látni. Nem volt benned félsz? 

Abszolút nem. Igaz, hogy dizájnnal és vizuális kultúrával foglalkozom, ettől függetlenül elég jártas vagyok azokban az egyéb szcénákban is, ahol a cél az innováció és az értékteremtés.

Mik azok a témák, területek, amik közel állnak hozzád, ahonnan válogattad a jelöltjeidet?

Rengeteg különféle területről válogattam, olyan produktummal rendelkező jelölteket akikkel azonosulni tudtam, és törekvésüket magaménak éreztem. Nem akarom előre elárulni a jelöltjeimet, de elöljáróban annyit, hogy neveztem például egy olyan utazási irodát, amelyik élményutakat biztosít, a jelöltjeim között van egy olyan rádió is, ami egyértelműen a Highlights of Hungary értékeit képviseli már évek óta, de jelöltem még divatmárkát, képzőművészt; tehát tényleg abszolút szerteágazó a propagáltjaim listája. 

Kellett kicsit kutatnod, vagy rögtön ugrottak is be a nevek?

Leültem egy üveg borral és elkezdtem gondolkozni. Ekkor összejött egy nagyjából 6-7-es lista, amit azután nem volt nehéz kiegészíteni tízesre.

A tíz kurátornak hamarosan össze kell ülnie és össze kell állítania az 55-ös listát. Mennyire lesz nehéz szerinted a döntés? Mennyire fogsz kiállni a jelöltjeid mellett?

Van egy favorit ötös listám és van egy B-team, éppen azért, hogy ha lenne esetleg egyezés a kurátorok között, és más nagyon ragaszkodna ahhoz, hogy olyan jelöltet delegáljon, aki nekem is fent van a favoritok között, akkor arról esetleg le tudok majd mondani és helyette egy B opciót választok. Egyébként a policy szerint a hivatalos jelölés előtt a kurátorok nem beszélhetnek a jelöltekről, de persze nem bírtuk ki, hogy ne osszuk meg egymással a preferáltjainkat. Páran megvitattuk már a jelölteket és igen sok az egyezés. Ami nem is csoda, hiszen, ha hasonló szellemiségű embereknek kell döntést hozni, akkor nagy eséllyel lesznek egyezések.

Hogy érzed, a jelöltjeid mennyire állnák meg a helyüket egy nemzetközi platformon?

Csak olyanokat jelöltem, akik egyrészt Magyarországon egy üde színfoltot jelentenek, másrészt olyan teljesítmény van mögöttük, ami nemzetközi szintéren is megállná a helyét. Az gondolom, hogy ilyen projektekből évente 55-öt mindig össze lehet szedni, de talán többet is. De ha 55 jó projektet összeszedünk, akkor én már abszolút sikeresnek érzem ezt a kezdeményezést. 

Szerinted a nyerteseknek mit tud hozni egy ilyen díj? 

Azt gondolom, hogy nem a nyerés a fontos. Nem az a győzelem, hogy végül ki nyeri meg, hiszen ezen a listán, ilyen nevek mellett szerepelni, már hatalmas teljesítmény. Számomra is nagyon nagy dolog volt anno már az is, hogy egyáltalán bekerülhettem a jelöltek közé. Akik jelölve vannak, már mind nyertek. Az, hogy lehet rájuk szavazni valójában csak azért fontos, hogy ezzel még jobban fel tudjuk rájuk hívni az emberek figyelmét. Szerintem senki nem várja el, hogy nyerjen, mindenki örül, hogy itt lehet.