A világhírű Cirquel du Soleil-jel szervez képzési programot a Recirquel

2019. december 15.
Veszélyeztetett fiatalokkal foglalkozó szakembereknek indított továbbképzést Magyarországon a Cirque du Soleil-jel együttműködésben a Recirquel. A társulat a magyarországi partnere a világhírű intézmény Cirque du Monde elnevezésű szociális cirkusz programjának, mely a cirkuszművészet eszközeit alkalmazza a fiatalok személyiségének és szociális képességeinek fejlesztésére.

A továbbképzés elsősorban gyakorlott szakembereknek – szociális munkásoknak, pedagógusoknak – szól, de bármely olyan szervezet számára nyitott és ingyenes, amely veszélyeztetett fiatalokkal foglalkozik.

Mit tudnak adni a cirkusz eszközei azoknak a fiataloknak, akik hátrányos helyzetből indulnak, akiket bántalmaztak, vagy akik veszélyeztetettségük révén zárkózottabbak, nehezebben illeszkednek be a társadalomba? A válasz egyszerűbb, mint gondolnánk: siker- és közösségi élményt, valamint a tudatot, hogy bízhatnak másokban. Kipróbálhatják, milyen egyensúlyozva végigmenni a kötélen, amelyet társaik tartanak és feszítenek. Megtanulhatják, hogyan bízzanak meg másokban, miként segítik egymást egy közösség tagjai, hogyan kell másokkal együttműködni a siker érdekében. Megtapasztalhatják, milyen élmény például, amikor sikerül egy egyszerű zsonglőr trükköt végrehajtani, buzogányt és ördögbotot használni. A cirkuszt több évtizede alkalmazzák szociális területen is, a tapasztalatok szerint az ilyen és hasonló élményt nyújtó kooperációs és ügyességi gyakorlatokkal fejleszthetők azok, akik rosszul teljesítenek az iskolában, nehezen kommunikálnak, vagy traumákat éltek át.

A Cirque du Monde szociális cirkuszprogramot 1995-ben hozta létre a világhírű Cirque du Soleil azzal a céllal, hogy segítse a veszélyeztetett fiatalokat. A program sikerét jelzi, hogy az elmúlt több mint két évtizedben világszerte mintegy 4000 cirkuszi oktató, szociális munkás sajátította el és alkalmazza a speciális módszertant. Magyarországon a Recirquel Társulat segítségével tavaly indult el a Cirque du Monde képzésének első programja, amelyen elsősorban gyógypedagógusok, fejlesztőpedagógusok és olyan szociális munkások vettek részt, akik a mindennapjaikban hátrányos helyzetű, kirekesztett, bántalmazott fiatalokkal foglalkoznak.

A képzés most zajló második részét Tommaso Negri, a Cirque du Monde trénere vezeti, aki szerint a jól felépített program, az új módszerek még azoknak is sokat adnak, akik tapasztalt segítők. „A program sokféle játékos, interaktív és kooperációs gyakorlattal, tapasztalati élményeken keresztül támogatja a veszélyeztetett – bántalmazott, kirekesztett, hátrányos helyzetű – fiatalok szociális készségeinek fejlesztését, úgy, mint a vezetés, a proaktivitás, vagy a kölcsönös segítségnyújtás. Emellett segít nekik a kockázatvállalás gyakorlásában, új dolgok felfedezésében és megismerésében is” – mondta el a Cirque du Monde trénere.  A gyakorlatok hozzájárulnak a társadalomba vagy a közösségbe vetett hit újraalapozásához, sokaknak pedig egyszerűen azt tanítja meg a program, hogy ők is jók valamiben, ők is képesek alkotni, és ezáltal értékesnek érezhetik magukat

A képzés magyarországi házigazdája és szervezője a Recirquel Társulat, amely évek óta kiváló szakmai kapcsolatot ápol a Cirque du Soleil-jel.”Mindenképpen szerettük volna, hogy ez a nemzetközileg sikeres program Magyarországra is eljusson, ezáltal is bemutatva, hogy a cirkusz rendkívül sokarcú művészet. Nemcsak a szórakoztatás lehet a célja, hanem az átélt élmények segíthetnek a személyiségünk fejlesztésében, önmagunk jobb megismerésében” – mondta Vági Bence. A Recirquel alapító-művészeti vezetője hozzátette, a társulat a program magyar partnereként a résztvevők számára ingyenes képzést pályázati, valamint saját forrásból biztosítja.

További információ a Cirque du Monde képzési programjáról itt.

Fotó: MTI/Mohai Balázs