Mi már láttuk: Különleges életek

2020. január 01. |

A Különleges életek egy olyan film, amiért valóban érdemes moziba járni. Az Életrevalók óta nem láttunk még ilyen jót.

A főszereplők, Bruno és Malik autizmussal élő fiataloknak nyújtanak segítséget: a rendszerből kiszoruló fiatal betegek kezelésére próbálnak megoldást találni, és legtöbbször még a hétköznapjaikra is.

Az Életrevalók rendezőitől jegyzett legújabb francia film a társadalom által se nem eléggé ismert, se nem elfogadott csoportjáról, az autistákról (szakkifejezéssel élve: autisztikus spektrumzavarban küzdőkről) szól, akiknek kirekesztettségét egyaránt láthatjuk és érezhetjük, kendőzetlenül. Testközelbe kerülünk az autistákat nevelő családok hétköznapi nehézségeivel és az őket segítők dilemmáival, amelyet fantasztikusan kiegészítenek a kézi kamerával készült felvételek, mintha valóban karnyújtásnyira lennénk a szereplőktől. A filmben megjelenő komoly és létező társadalmi probléma, hogy a pszichiátriai intézmények nem tudnak minden kezelésre szorulót fogadni. A főszereplők olyan szervezeteknek önmagukat is feláldozó alapító tagjai, akik az ily módon kiszoruló betegeknek otthont és segítséget biztosítanak. De segítséget és egy valódi hivatás lehetőségét nyújtják azoknak a hátrányos helyzetű fiataloknak is, akik segítő személyzetként támogathatják az autistákat: felügyelik, megetetik, vagy programokra kísérik őket, miközben ők maguk is komoly leckéket kapnak az élettől. Hozzánk, nézőkhöz szinte észrevétlenül kerül közelebb a spektrumzavar feldolgozatlan témája, egyszerre nyerhetünk betekintést az autizmussal élők és az ő ellátásukat támogató személyek magánéletébe.

A film megmutatja, hogy milyen felkészültséget, áldozatkész hozzáállást és egyedi módszereket igényel a segítségnyújtás a támogatásra szoruló betegeknek, ennek ellenére igazi katarzis őket természetükben mégis sokszor viccesnek, és mindenképp szerethetőnek megismerni.

Különleges életek egy nagyszerű film: remek színészi (Vincent Cassel most is isteni, mint mindig) alakításokkal, tökéletesen eltalált zenével egy perifériára szorult nehéz témáról, amely hétköznapi életünkben mindannyiunkat elgondolkodásra késztet.

Már a mozikban! (ADS Service)

Szólj hozzá te is!

Még több Kultúra

Irodalom az Akváriumban akvárium

Irodalom az Akváriumban

Új Bodies kiállítás nyílik az emberi test

Új Bodies kiállítás nyílik

„Nagyon kevés kompromisszumot kötöttem az évek során” – interjú Jean-François Lepage fotóssal divatfotós

„Nagyon kevés kompromisszumot kötöttem az évek során” – interjú Jean-François Lepage fotóssal