Online látogathatjuk a Trafót

2020. április 19.
Márciusban online formában nyílt meg a Trafó Galériában Dorota Gawęda és Eglė Kulbokaitė RYXPER1126AE című kiállítása. A Svájban élő lengyel-litván művészpáros április 26-ig látogatható anyaga a performansz érzékelésbeli lehetőségeinek kiterjesztésével kísérletezik egy közösségi élmény illatlenyomata alapján.

Dorota Gawęda és Eglė Kulbokaitė kiállítása egyszerre invitálja és izolálja a (virtuális) látogatókat, akiket a köztesség és az átmenetiség zónáiba vezet be: a valós tér és az online tér közé, az anyag és az információ közé, a természet és annak generált leképzése közé, az elbeszélés és az elmélet közé, egyéni és kollektív tapasztalatok közé. Kiindulópontja egy korábbi kollektív tapasztalat, egy közös kiállításélmény emlékét őrző illat volt; a művészek egy performanszának molekuláris replikája, illékony lenyomata. A tárlat címét adó RYXPER1126AE jelzés ennek, a művészek és egy illattervező kémikus által közösen kreált illatnak az elnevezése.

GAWEDA_KULBOKAITE_RYXPER1126AE_AT TRAFO from Trafo Gallery on Vimeo.

A Trafóban a kiállított illat további elemekkel: egy organikus installációval, egy mesterséges intelligencia által generált videóval, egy hanginstallációval és objektekkel egészült ki, egyszerre organikus és fémesen rideg spekulatív környezetté változtatva a galéria magányosan maradt terét. A kiállítás ugyanis még a veszélyhelyzet kihirdetése előtt elkészült, annak megnyitására azonban már nem volt lehetőség, ezért online formában tették elérhetővé, egyéb kapcsolódó tartalmakkal együtt.

Tudtad?„Egészen szürreális élmény volt, amikor elkészült a kiállítás, hogy mi vagyunk az egyetlenek, akik ezt élőben láthatják. Egyszerre volt nagyon szomorú, ugyanakkor sorsszerű is. Hiszen a látogatók nélküli, azaz a négydimenziós befogadhatóságtól megfosztott tárlat paradox módon éppen arra reflektál, amiről az alkotók gondolkodtatnak: az izoláltságra, a közös élmények megőrzése iránti vágyra, az érzékelés elbeszélhetőségének nehézségeire” – mesélte Szalai Borbála, a Trafó Galéria vezetője. Ezért is tartják fontosnak, hogy néhány szakíró számára biztosítsák a „szenzuális” találkozást, így előre egyeztetett időpontban van lehetőség egyénileg megtekinteni a kiállítást, vagy postai úton illatmintát kérni, ami szintén árnyalja a virtuális látogatói élményt.

A kiállításhoz kísérőprogramok is kapcsolódnak. Jelenleg az alkotók Tollasodás (Fledgling) című videója nézhető meg, amelyet a Szellemidézés (Conjuring) követ majd; mindkettő a tavalyi párizsi Lafayette Anticipations Kaleidoscope Manifesto Fesztiváljának keretében bemutatott SULK III című performansz dokumentációján alapszik. Április 18-án, szombaton 11.30-tól online tartják meg a Trafó Galéria Hangover Reading Club sorozatának kapcsolódó olvasókörét, amelyen közreműködik a performanszművészek által 2013-ban alapított, gender, queer- és feminista művészetelméletekkel foglalkozó Young Girl Reading Group. A szövegeket és a technikai részleteket előzetesen elküldik az érdeklődőknek, jelentkezni a gallery@trafo.hu címen lehet.

A kiállítás 2020. április 26-ig, hétfő kivételével minden nap 16:00 és 22:00 óra között online látogatható az alábbi linken!

Olvastad már?


Fotó: Biró Dávid