Virtuális múzeumtúrák szobafogság idejére

2020. március 19.
Az internetnek köszönhetően úgy sem vagyunk bezárva teljesen, hogy hosszú hetekre önkéntes karanténba vonultunk. Nem kell lemondanunk a kultúráról, sőt olyan múzeumokba juthatunk el virtuálisan, ahol még talán személyesen sem jártunk.

Az önkéntes karanténnak megvannak a maga összetett kérdései és problémái, kezdve azzal, hogy meddig lesz elég a felhalmozott élelem, és hogyan végezhetjük el a munkánkat. A kikapcsolódásra azonban nagyobb szükségünk van most, mint valaha, hiszen az önfeledt percek azok, amik oldhatják a stresszt, enyhíthetik a bezártság okozta szorongást. Nem csak a végtelen sorozatnézés lehet azonban az egyetlen szórakozásunk. A Google Arts & Culture összefogott több mint 500 múzeummal és galériával, hogy a világ  leghíresebb múzeumainak virtuális túráiban és online kiállításaiban merülhessünk el anélkül, hogy elhagynánk a kanapénkat.


British Museum, London

A világ egyik leghíresebb múzeuma London szívében áll. A virutális túrán viszont anélkül láthatjuk az ókori egyiptomi múmiákat és a rosette-i követ, hogy odautaznánk.

National Gallery of Art, Washington D.C.

Az egyik leghíresebb amerikai szépművészeti múzeum két kiállítását is megnézhetjük a Google segítéségével. Az egyik az 1740 és 1895 közötti amerikai divatot mutatja be, a másik pedig a híres barokk festő, a holland Johannes Vermeer képeinek gyűjteménye.

Guggenheim Museum, New York

A Google Street View segítségével megcsodálhatjuk a Guggenheim híres spirál alakú lépőcsjét, emellett felfedezhetjük az impresszionista, a posztimpresszionista, a modern és a kortárs festők lenyűgöző gyűjteményét is.


Musée d’Orsay, Párizs

Virtuálisan átsétálhatunk a népszerű galéria több tucatnyi festménye között, amelyek 1848 és 1914 között Franciaországban élt alkotóktól származnak. Megcsodálhatjuk Monet, Cézanne, Gauguin leghíresebb műveit is sok más festő munkásságán kívül.

National Museum of Modern and Contemporary Art, Szöul

Dél-Korea egyik legnépszerűbb múzeumát teljes egészében bebarangolhatjuk a Google-lel. Hat emeleten keresztül gyönyörködhetünk a kortárs koreai művészet remekeiben.

Olvastad már?

Pergamonmuseum, Berlin

Németország egyik legnagyobb múzeuma a Pergamonmuseum, amely a régészet szerelmeseinek lehet igazi csemege. A babiloni Istár-kaput és természetesesen a Pergamon-oltárt is megtekinthetjük a virtuális túrán a többi kincs mellett.

Rijksmuseum és Van Gogh Museum, Amszterdam


A Street View-túrával betekinthetünk a holland festészet aranykorának nagy mestereit bemutató Rijksmúzeumba, ahol Vermeer és Rembrandt festményeiben gyönyörködhetünk. De Amszterdam más látnivalót is tartogat. Vincent van Gogh több mint 200 festményét, 500 rajzát és 750 magánlevelét is megnézhetjük a úgy, hogy egy lépést sem teszünk.

Getty Museum, Los Angeles

A kaliforniai múzeum európai mesterműveket mutat be egészen a 8. századtól kezdve napjainkig. Festmények, rajzok, szobrok és fotográfiák hatalmas gyűjteményében kalandozhatunk.

Uffizi Képtár, Firenze
A Giorgio Vasari által 1560-ban – a Mediciek megrendelésére – tervezett palota ad otthont Európa egyik legcsodálatosabb képgyűjteményének. Ám értelemszerűen a reneszánsz épületben legalább annyira nagy öröm gyönyörködni, mint a festményekben.


MASP, São Paulo

A Museu de Arte de São Paulo egy nonprofit brazil modern művészeteket bemutató múzeum. Különleges tereit úgy tervezték meg, mintha az alkotások a levegőben lebegnének, így a virtuális túra is különleges élményt nyújt.

Nemzeti Antropológiai Múzeum, Mexikóváros

1964-ben építették a régészetnek és történelemnek szentelt múzeumot, legfőképp a mexikói spanyol hódítás előtti örökség számára. Huszonhárom, régi műkincsekkel teli termet járhatunk be, amelyek többek között a maja civilizációt is bemutatják.

Sajnos nem minden népszerű múzeum csatlakozott a Google kezdeményezéséhez, így például a Louvre-ba a saját honlapján keresztül kukkanthatunk csupán be, ahogy a Magyar Nemzeti Galéria Változatok a realizmusra – Munkácsytól Mednyánszkyig című kiállítására, vagy a Szépművészeti Múzeum bizonyos tárlataira is.

Olvass tovább!

Forrás: Travel&Leisure
Fotó: Unsplash