Klippremier – Bíró Eszter: Most

2020. május 29.
Bíró Eszter kissé kiismerhetetlen, szabálytalan, leginkább öntörvényű művész. Nem hagyja magát beskatulyázni. Új klipjét és a Szenes Hanna versére komponált, Most című dalát mutatja meg most nálunk.

Hogy mind a kiismerhetetlenség, szabálytalanság nála ösztönös vagy éppen szándékos, az számára sem teljesen egyértelmű. Az biztos, hogy zenei és színházi útja során, amikor csak teheti a szívét követi. Ez érezhető a munkáiban is. Pályája kezdetén zenés színházakban szerepelt, elkezdte a Színművészeti Főiskolát, majd New Yorkban végzett színészi tanulmányokat, és 2001-ig ott is játszott. Visszatérve a Budapest Klezmer Band énekese lett, amellyel 6 éven keresztül végigturnézta fél Európát. Közben játszott több filmben, a Csoda Krakkóban női főszereplőjeként külföldi filmfesztiválokra is eljutott. Színházi szerepei mellett szólólemezei is megjelentek, majd saját zenekarával külföldi karrierje is beindult. New York-i koncertjére, ahol vendége a Grammy-díjas Frank London volt a Klezmaticsből, a washingtoni Kennedy Centerbeli és a Smithsonian Folklife Festivalbeli vagy a Zaragozai Világkiállításon való szerepléseire a legbüszkébb.

Eszter a Csoda Krakkóban című film egyik jelenetében

Az elmúlt években három, gyerekeknek szóló lemezt és könyvet készített (Állati Zenés ABC 1. és 2., Időradír) hasonló zenei igényességgel és zenészi csapattal, mint ahogy a világzenei projektjeihez szoktunk.

Eszter legutóbbi világzenei lemeze 11 évvel ezelőtt jelent meg, és bár közben rengeteg új dal született, azok nem kerültek korongra, néhányukból rádiók által kedvelt felvétel és sokak által megnézett klip készült. Ilyenek a Jaj tulipán és az Egy kicsit ide, egy kicsit oda című dalai a Falusi Mariannal közös műsorából, vagy a Szép Ernő vers megzenésítések, amelyeket először saját MR2 Akusztik koncertjén adott elő a Müpában és az ott készült tévéfelvételen. Később színdarab készült a dalok felhasználásával és tovább bővítésével a Rózsavölgyi Szalonban, ahol Trill Zsolt és Födő Sándor volt a partnere.

Födő Sándor zeneszerző egyébként Eszter állandó zenei alkotótársa, már 15 éve. Közösen jegyzik Eszter 2007-es Ezter és 2009-es Mikor lesz az már? című albumait, a gyereklemezeken kívül.

Még a karantén előtt kezdtek dolgozni Eszter új lemezén, ami talán 2020 végére elkészül. Az anyag most a kortárs klasszikus zenét is ötvözi némiképp a világzenei elemekkel. Nem véletlenül, hiszen az énekesnő és zeneszerző egy másik, szimfonikus zenekarra és kórusra álmodott zenei matériája el is készült, pont a járvány kitörésekor, egyelőre csak az asztalfióknak. De bíznak benne, hogy a kulturális tér megnyitását követően lehetőségük lesz ezt is színpadra állítani.

„Furcsa egybeesés, hogy pont most találtunk rá Szenes Hanna néhány egészen húsbavágó és ma is aktuális mondanivalójú versére – meséli Eszter. – Az izraeli-magyar költőnő 1938-ban a Tátrában írt verse mondanivalójában nemcsak összecseng az előadóművészek jelenlegi »szótlanságával«, de élettörténetében és tettében is rengeteget ad a vers drámájához.”

Szenes Hanna 1921-ben született Budapesten, majd 1939-ben emigrált az akkor még brit fennhatóság alatt álló Palesztinába. Látva a II. világháború borzalmait, ejtőernyősként csatlakozott a brit hadsereghez, majd visszatért Magyarországra, hogy megakadályozza a magyar zsidók deportálását. Már a magyar határon elfogták, és többször megkínozták, de a saját nevén kívül semmit nem volt hajlandó elárulni. Szenes Hannát 1944 őszén, alig 23 évesen, árulásért halálra ítélték, és a Margit Körúti Katonai Fogházban sortűzzel kivégezték.

„A Most című dalom, Födő Sándor Szenes Hanna versére komponált zenéjével, az új lemezem első darabja – folytatja Eszter. – A karantén sok kreatív energiát felszabadít bennünk, és ezt igyekszünk mind zenébe fektetni. (Készül még Szép Ernő vers megzenésítés is, illetve egy Varró Danival közös dalunkra, A fácskára fekete-fehér animáció, amit jövő héten mutatunk be.) A dalokban legalább olyan fontos számomra a mondanivaló, mint a zene. Azt remélem, hogy amellett, hogy ebben a helyzetben döntő jelentőségű odafigyelni és támogatni a nélkülözőket, gyerekeket, nyugdíjasokat, családokat, egy dal is segíthet, teheti a dolgát. Én is olyan szeretnék lenni, mint egy dal.”

Bíró Eszter legközelebb augusztus 27-én a Budapest Klezmer Band vendégeként látható a szekszárdi Babits Mihály Kulturális Központban, szeptember 6-án a Falusi Mariannal közös estjével lép fel a Hegedűs Gyula utcai zsinagógában. Az Időmanó kalandjai című, családoknak szóló zenés, interaktív, animációkkal teli minisorozatának 4. része most vasárnap, gyereknapon kerül fel a Várkert Bazár Facebook-oldalára.

Még több információt Eszter munkáiról ITT vagy a Facebook-oldalán találsz.

A klip elkészítését támogatta az NKA.

Fotó: Emmer László