Purcelltől a Pink Floydig a Müpában

2020. szeptember 15.
Ha ősz, akkor Európai Hidak fesztivál és egy különleges utazás, egyenesen Nagy-Britanniába – szeptember 15. és 28. között a brit életérzésért azonban nem kell repülőre szállnunk, hiszen az Egyesült Királyság Budapestre, egészen pontosan a Müpába költözik.

„A brit kultúra – legendás alkotóival, lenyűgöző tradícióival, izgalmas kortársaival és popkulturális ikonjaival – sokunk életében meghatározó jelentőséggel bír. Szinte automatikus a mozdulat, ahogy a könyvespolcon Shakespeare klasszikusai után nyúlunk, és ha igazán szeretnénk nevetni, akkor minden, ami Monty Python, tökéletes választás. A világban épp zajló sorsfordító változások, a Brexit és a pandémia pedig csak megerősítik bennünk, milyen fontos, hogy figyeljünk egymásra, értsük egymást, tanuljuk egymástól. Idén ősszel ebben számtalan brit remekmű és hazai művész lesz a segítségünkre” – emeli ki Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója. Hangsúlyozva, hogy az Európai Hidak eseménysorozat immár nyolcadik alkalommal válogat egy-egy gazdag kulturális értékekkel bíró ország alkotásaiból számtalan műfajban a képzőművészettől a filmen, a komoly-, világ- és könnyűzenén át az irodalomig.

„Nagy-Britannia Európa része. Ezen sem a vékonyka tengerszoros, sem a baloldali közlekedés, sem a Brexit nem változtat. Shakespeare és a Micimackó a mi kultúránk része is, és London továbbra is Európa egyik legfontosabb zenei központja marad. Ezért kell hidat építenünk a szigetország és a kontinens között, ezért kell bemutatnunk a csodálatos brit kultúrát” – mondja Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar zeneigazgatója, aki idén is változatos zenei programot állított össze a fesztiválra.

Az itthon és külföldön is nagy sikerű 2019-es Orfeo-produkció után újra a BFZ-vel énekel a világhírű szoprán, Baráth Emőke. Szeptember 15-i barokk koncertjükhöz a régizene formabontó fenegyereke, a brit karmester, Christian Curnyn csatlakozik. Purcell, Händel és Boyce – régizene merészen, tele bájjal, virtuozitással, tánccal és féktelenséggel.

A fesztivál szeptember 16-án külön koncertet szentel a szigetország elmúlt negyven évének. Nyers energiák, kalandos utazás a végtelenbe. Egy este, ahol a szerzők a minket körülvevő világ szépségeire, apró részleteire reflektálnak. A 20. században megkezdődött az angol zeneszerzés újabb virágkora, ami napjainkban is tart – érdemes belekóstolni! Az esten közreműködik a Fesztiválzenekar szólamvezető csellistája, a Liszt Ferenc- és Lajtha-díjas Szabó Péter. Dirigensként Franck Ollu, „a minőség megkérdőjelezhetetlen biztosítéka” lép színpadra.

Milyen lehet egyetlen este alatt bejárni három országot? A Fesztiválzenekarral ezt is átélheti szeptember 24-én vagy 26-án! Egy Haydn-induló után Benjamin Britten operája a tengerről mesél, a Szerenád híres angol költők verseire íródott. MacMillan műve a skót népi táncok világát idézi, majd Haydn utolsó, London szimfóniája zárja a koncertet.

A könnyedebb műfajok, egészen pontosan az ír kocsmazene lelkes hívei a Firkin koncertjének örülhetnek, különösen, hogy a zenekar olyan népszerű előadókkal osztozik a színpadon, mint Szalóki Ági, Karácsony James, Szabó Attila és Baricz Gergő. Sőt, Magyarország első Pink Floyd tribute zenekara, a Keep Floyding is a Müpába érkezik a nagy előd legendás dalaival.

Ha irodalmi utazás, akkor Nádasdy Ádámnál jobb idegenvezetőnk nem is lehetne, így biztosak lehetünk abban, hogy az általa összeállított esten csupa gyöngyszemet fog hallani a közönség: Shakespeare, Byron és Tennyson mellett „megszólal” a skót Burns és az ír Yeats is, olyan kiváló színészek tolmácsolásában, mint Fullajtár Andrea, Ónodi Eszter, Fodor Tamás és Hajduk Károly. A brit filmkultúra szerelmesei pedig olyan vitathatatlan klasszikusokat nézhetnek újra egy-egy érdekes beszélgetés kíséretében, mint a 2001: Űrodüsszeia, a Ragyogás, a Tágra zárt szemek, az Egy kapcsolat vége vagy az Állatfarm. A koncertek, filmek és beszélgetések előtt és után egy fesztiválhoz kapcsolódó izgalmas kiállítás várja a látogatókat, Purcelltől a punkig, avagy az angol modor címmel.

A program és a szólisták összetétele az aktuális járványügyi intézkedések mentén változhat. 

További infó: www.bfz.hu és www.mupa.hu

Olvass tovább!


Kapcsolódó