Környezettudatosságra esküdtek a magyar színházak

2020. október 10.
Tíz intézmény csatlakozott a kezdeményezéshez, amelynek célja többek között a környezettudatosságról való edukálás, az újrahasznosítás és az együttműködés zöld szervezetekkel.

Példaértékű ökotudatos színházi társulást hozott létre tíz színházi, előadó-művészeti intézmény, a Miskolci Nemzeti Színház, a Rózsavölgyi Szalon, a Szentendrei Teátrum, a Kultkikötő, a Bartók Kamaraszínház (Dunaújváros), a Katona József Színház, az Örkény István Színház, a JURÁNYI Produkciós Közösségi Inkubátorház – Függetlenül Egymással Közhasznú Egyesület (FÜGE Produkció), a Csiky Gergely Színház (Kaposvár) és a Stúdió K Színház. Ezek az intézmények közösen kapcsolódnak A Jövő Nézőiért programhoz, amelyet a Miskolci Nemzeti Színház a 2019/2020-as évadban indított el, és amelynek célja a szemléletformálás, minél több zöld programban való részvétel; környezettudatosságra törekvés az energetikai működésben, a hulladékkezelés és az üzemeltetés területén, újrahasznosításra törekvés a művészeti kivitelezés során; együttműködés zöld szervezetekkel, cégekkel és közös zöld színházi programok megvalósítása, közös fellépés egy öko-tudatos színházi szakmai szervezet létrehozásáért. A zöld színházi társulás nyitott, mások is csatlakozhatnak, akik hasonlóan vélekednek: a színházi működés minden területén szükséges olyan megoldásokat találni, amelyekkel tehetünk a környezetünkért.

Papp Endre színművész, A Jövő Nézőiért – Zöld Színház Projekt vezetője elmondta: „Az együttműködő intézmények, társulatok, egyesületek egyetértenek abban, hogy a színház a szemléletformálás fóruma, élen kell járnia jelentős közösségi ügyek elindításában, támogatásában. Azt is vallják: együtt még többet tehetünk a jövőért. Bár lehetetlen 100 százalékban zöldnek lenni, bevált jó módszerek – környezetkímélőbb, fenntarthatóbb gyakorlatok elfogadása – segíthetnek mindnyájunkat abban, hogyan tudnánk mégis minden nap környezettudatosabban gondolkodni, és fellépni az egészség és az egészséges életmód védelmében.”

A csatlakozó intézmények, társulatok, egyesületek közösen határozták meg: törekednek a jelmezek, bútorok, díszletelemek, kellékek újrafelhasználására, a környezettudatos energetikai fejlesztések megvalósulására. Vállalják minden intézményben egy ún. Zöld Sarok létrehozását. Zöld Nagykövetet neveznek ki, aki a projektért felelős minden intézményben. Bevezetik a szelektív hulladékgyűjtést az intézmény teljes területén, és egyéb gyűjtőpontokat hoznak létre a közönség-, vagy az üzemi terekben (használt nyomtatópatron-, üveg-, mobiltelefon-, fénycső- és elemgyűjtő-edények). Legalább évi két alkalommal hirdetnek meg környezettudatos akciókat, vagy vesznek részt ilyen rendezvényeken. Törekednek az ökotudatos higiéniai szerek és sminkeszközök használatára, a papírfelhasználás csökkentésére. Részt vesznek a közösségi közlekedés népszerűsítésében, online felületet hoznak létre zöld programjaik és fejlesztéseik számára.

Elindult a Marie Claire Go Green! kihívás, amely arra buzdít téged, hogy négy hét alatt négy különböző területen vigyéökotudatos változást az életedbe. Minden héten új kihíváshoz csatlakozhatsz, majd a hét végén önbevallással értékelheted az eredményedet, és izgulhatsz, hogy vajon nálad fog-e landolni a környezettudatos nyereményeink egyike. Válassz te is kihívást most a gogreen.marieclaire.hu linkre kattintva!