Családon belüli erőszak a színpadon – KV Társulat

2020. október 12.
A KV Társulat Pofon című előadása a családon belüli erőszak témáját járja körül. Az előadás egyaránt szól a bántalmazott nők kiútjáról és a segítő háló lehetőségeiről és korlátairól.

Októberben újabb ősbemutatóval jön a KV Társulat. Október 14-én a Trafóban mutatják be a családon belüli erőszak témáját feldolgozó Pofon című darabot, amelyet Kovács D. Dániel rendez, a szövegkönyvet pedig a társulat improvizációinak felhasználásával Zsigó Anna írta.

csaladon-beluli-eroszak-kvtarsulat-pofon-3

Az etűdös szerkezetű darab a családon belüli erőszakra adható intézményi válaszokat vizsgálja.

„A magyar nők átlagosan 35 verést szenvednek el, mielőtt segítségért fordulnak. Ekkor 5-12 intézménynél, szervezetnél, hatóságnál kérnek segítséget az erőszak megállítása érdekében, mielőtt hatékony segítséget kapnak.” (nokjoga.hu)

Az erőszak áldozatai – ha egyáltalán lehetőségük van segítséget kérni – kafkai útvesztőbe kerülnek. Ki fog nekik hinni a vak komondorok országában? Az előadás egyaránt szól a bántalmazott nők kiútjáról és a segítő háló lehetőségeiről és korlátairól.

A családon belüli erőszakot elszenvedő áldozatok flippergolyóként pattannak egyik intézménytől, segítő hálózattól, jogvédő szervezettől a másikig, és könnyen esnek vissza kilátástalan helyzetükbe. Ennek oka az intézményrendszerek eszközeinek korlátozottsága mellett az áldozatok fenyegetettsége.

A különböző élethelyzetek fragmentumként villannak fel, kerülnek zsákutcába, majd újabb és újabb töredékek követik őket. És mégis bele kell vágni, és elindulni az útvesztőben, még ha happy ending helyett legfeljebb csak egy másik elviselhetőbb lét formálódik.

A Pofon című darab, amelyben Domokos Zsolt, Háda Fruzsina, Hajduk Károly, Kárpáti Pál, Száger Zsuzsanna és Urbanitts Krisztina állnak a színpadon, sajátos humorát a bürokratikus útvesztő képtelenségei adják. Az áldozattal szabad, sőt kell is együtt nevetni. A humor mint túlélőeszköz jelenik meg a darabban. Az alkotás a próbafolyamat során, az alkotók közös gondolkodása mentén folyamatosan formálódott, amelyet alapos kutatómunka, interjúk sora előzött meg.

Fotó: Kovács Judit JuJu

Olvass tovább!