Podcast: Bovaryné és A kis herceg a Zeneakadémián

2020. november 26.
A Madame szerint idén mindennél nagyobb szükségünk van a mesékre. Bovaryné A kis herceget olvassa. Azért azt, mert a könyv szerzője, Antoine de Saint-Exupéry kerek 120 éve született. Szederkényi Olga kulturális hangjátéksorozatában ezúttal Boldizsár Ildikó író, mesekutatóval és Simon Izabella zongoraművésszel beszélgetett.

Emlékeztek Emma Bovaryra? Gustave Flaubert hősnőjére? Aki boldogtalan, vagy annak hitt élete miatt megmérgezte magát? Nos, megpróbálunk neki elképzelni egy másik világot. Egy olyan életet, amelyben otthagyhatta a poros francia kisvárost, és elutazhatott. Mondjuk, egyenesen ide hozzánk. Ma milyen zenét hallgatna, mit enne, mit olvasna, mit nézne meg a színházban vagy az operában, miről beszélgetne, hogyan csinosítaná magát egy francia nő Budapesten? Szederkényi Olga kulturális hangjátéksorozata a következő részéhez érkezett.

Antoine de Saint-Exupéry kerek 120 éve született. A kis herceg című műve a második világháborúban jelent meg, 1943-ban, közel 80 éve. Sikere azóta is töretlen. Bovaryné arra kíváncsi, hogy miért? Boldizsár Ildikó író mesekutató beszél A kis herceg halhatatlanságának titkáról. Miért ilyen időtálló ez a mese? Gyerekeknek vagy felnőtteknek ajánlott ez az olvasmány? Tényleg ilyen borzasztóak a felnőttek? És mit tanulhatunk a gyerekektől? És ti vajon gondoltatok már arra, hogy ha a kis herceg zene lenne, milyen zene lenne? Nem? Simon Izabella és Várjon Dénes zongoraművészek viszont igen! Őket mint a kamara.hu fesztivál művészeti vezetőit idén A kis herceg inspirálta a program repertoárjának összeállításában. A kis herceg fesztivál online zajlott a Zeneakadémián, és igazi lelki összekapcsolódást jelentett a muzsikusok és a közönség között. Simon Izabella zongoraművész arról mesél, hogy miért fontos a befelé figyelés és a másik meghallgatása. Hogyan tanít minket erre a zene és a kis herceg? Ezekre a kérdésekre is választ kaptok Szederkényi Olga kulturális podcastjában.

Fotó: Érdi-Harmos Réka és Szentes Zágon

Hallgassátok meg a Bovaryné másik élete legújabb epizódját! 

Decemberben jövünk egy újabb résszel!

ELÉRHETŐ MÉG iTuneson, Spotifyon és RSS-en is!

IRATKOZZ FEL!

A sorozat korábbi részeit ITT hallgathatod meg!

Emlékeztek? Nyugimese sorozatunkban Hegyi Barbara olvasta fel két részben a teljes A kis herceget! Hallgassátok meg újra!