Marie Claire Podcast: Bovaryné a barikádon 

2020. július 30.
Bovaryné ezúttal arra volt kíváncsi, hogy milyen manapság nőnek lenni a barikádon? Hiszen a koronavírus okozta életmódváltás megsokszorozta a női teendőket.

Emlékeztek Emma Bovaryra? Gustave Flaubert hősnőjére? Aki boldogtalan, vagy annak hitt élete miatt megmérgezte magát? Nos, megpróbálunk neki elképzelni egy másik világot. Egy olyan életet, amelyben otthagyhatta a poros francia kisvárost, és elutazhatott. Mondjuk, egyenesen ide hozzánk. Ma milyen zenét hallgatna, mit enne, mit olvasna, mit nézne meg a színházban vagy az operában, miről beszélgetne, hogyan csinosítaná magát egy francia nő Budapesten? Szederkényi Olga kulturális hangjátéksorozata a következő részéhez érkezett.

Bovaryné ezúttal Delacroix A Szabadság vezeti a népet című festményére volt kíváncsi. Tudjátok, amelyiken a félmeztelen nő töri az utat a barikádon, kezében a francia trikolorral, oldalán egy kisfiúval. Nos, ez a kép épp 190 éves, az akkori úgynevezett júliusi forradalom után festette a mester. A mai napig a Louvre egyik legnézettebb műalkotásának számít. Miért? Topor Tünde művészettörténész avatja be a Madame-ot a festmény titkaiba. Bovaryné ezután arra volt kíváncsi, hogy milyen manapság nőnek lenni a barikádon? Hiszen a koronavírus okozta életmódváltás megsokszorozta a női teendőket. Milyen a nyarunk, és hogyan készülünk az őszre? Munk Verával még akkor elemeztük a helyzetet, amikor az Index főszerkesztő-helyettese volt. Azóta, egy hete, beadta a felmondását 80 kollégájával együtt, erről biztosan sokan, sokat hallottatok. Ő is a barikádra került. És így a Madame-ot is megcsapta a történelem szele… Szóval milyen is egy nő élete a barikádon? Szederkényi Olga kulturális hangjátéksorozatában sok kérdésre kapunk választ. Hallgasd meg a Bovaryné másik élete legújabb epizódját!

Fotó: Acsai Miklós, Huszti István

Hallgassátok meg!

Augusztusban jövünk egy újabb résszel!

ELÉRHETŐ MÉG iTuneson, Spotifyon és RSS-en is!

IRATKOZZ FEL!

A sorozat korábbi részeit ITT hallgathatod meg!

Ezt is hallgasd meg!