Történelmi traumák és szerelmek fotópapíron

2021. május 23.
2021. május 25-én nyílik meg Anthony Paul Marchetti fotográfus első egyéni kiállítása a TOBE Galleryben, ami július 3-ig lesz megtekinthető. A kiállítást – szoros együttműködésben a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemmel – számos esemény kíséri, melyek különböző módon segítik eljuttatni és feldolgozni az üzenetet a közönség számára. A kiállítás a Műtárgyak Éjszakája 2021 és a Gallery Weekend Budapest 2021 hivatalos programjának is része.

A kiállítás címét adó Paul című projekt arra tesz kísérletet, hogy megjelenítsen és rekonstruálja a múltat és egy olyan világot, amely ma már nem létezik, leszámítva néhány megmarad helyszínt, illetve néhány megőrzött tárgyat és emlékeket.

1945-ben kezdődött a történet, ami Marchetti művészetében meghatározó nyomot hagyott. A fotográfus anyai nagymamája a dédanyjával menekült a szovjet csapatok elől Szegedről nyugat felé. Két hónap után, gyalog jutottak el Németországba. A müncheni menekülttáborban 1951-ig élt a nagymama és itt ismerte meg Pault, vagyis Pált, a fogorvos hallgatót, akivel szerelembe estek. Már jegyesek voltak, amikor lehetőség adódott, hogy Amerikába költözzön a család, ahova azonban a férfi még nem tarthatott velük. Végül eldöntötték, hogy Paul nem sokkal később követi majd, így a nagymama nyugodt szívvel szállt hajóra Amerika felé. Ekkor még nem is tudta, hogy már a közös gyermeküket, Marchetti édesanyját hordja a szíve alatt, de a férfival már soha többé nem találkozik. 

Anthony Paul Marchetti Paul című projektje a múlt egy szeletét hivatott rekonstruálni annak tökéletes tudatában, hogy mindez nem lehetséges. Egy hiányos családtörténetet, vagy még inkább egy családtörténeti hiányt fogalmaz meg a művészet eszközeivel. Eredetileg a sosem látott nagypapa alakját szerette volna megidézni képeivel, időközben viszont mindez új jelentésréteggel gazdagodott: a hiányt próbálta a fényképezés segítségével betölteni úgy, hogy Pault egy fiktív alakként maga teremti meg újra, a saját narratívái szerint.

Marchetti bejárta a nagymamája fél évszázaddal ezelőtti történetének útvonalát, aminek eredményeként egy olyan képgyűjtemény jött létre, amiben tájképek, tárgy- és portréfotók is helyet kaptak. Mindegyik kép központja a hiány, amin keresztül megközelíti a nagypapa alakját. Idővel a hiány pedig átalakul: a művészete által az életének egy nagyon is jelentős entitásává válik, és saját identitásának részévé is. Paul már nemcsak a hiányt megtestesítő nagypapát jelenti, hanem egyben a fotósorozat címe és Marchetti második keresztneve is, tehát identitásának meghatározó része.

Marchetti 2013 óta dolgozik a Paul című projektjén. 2016 és 2017 között hat hónapot töltött Magyarországon a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem vendégelőadójaként Fulbright-ösztöndíjjal, de ezt megelőzően is végigjárta már a nagymamája történetének Szegedtől Münchenig tartó útvonalát és annak legfontosabb állomásait. Anthony Paul Marchetti jelenleg Minneapolisban él és dolgozik, 2020-tól képviseli a TOBE Gallery.

A május 25-én megnyíló kiállítás időtartama alatt több művészeti és participatív eseményen keresztül is értelmezhetjük a hiány és az identitás kérdéskörét, a család szerepét az egyén életében. A kiállítás a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem kollaborációjában valósul meg. A kurátor German Kinga, a MOME egyetemi docense, a kapcsolódó programok szervezésében három dizájn- és művészetmenedzsment szakos hallgató vesz részt.

A kiállítást Orvos-Tóth Noémi nyitja meg, aki a családtörténetek és traumák kapcsán az identitás témáját járja körbe megnyitóbeszédében: „Mindannyiunk életében két fontos kérdés van. Az egyik így hangzik: merre tartok? Ám mielőtt erre válaszolni tudnánk, fel kell magunknak tenni a másik fontos kérdést: honnan jövök? De mi van, ha nincs pontos, jól körvonalazható válasz, ha a narratíva tele hiányos részletekkel? Ilyenkor jön a lélek vágya, hogy bárhogyan, de kitöltse a hiányokat, befoltozza a történetek szétszakadt szövetét, teljessé tegye a töredékeket. Anthony Paul Marchetti képei ennek a teljessé tételnek bensőséges darabjai. Hogy az, amit lencséjével megörökít a valódit mutatja-e, vagy csupán annak egy lehetséges verzióját igazából mindegy is. Ami számít, az a fizikai teremtés közben végbemenő belső teremtés.”

Halmosi Sándor költő és műfordító az irodalom és a történetmesélés eszközeivel érzékenyíti az érdeklődőket a kiállítás iránt, a felvételt a galéria YouTube-csatornáján tesszük elérhetővé.

A Willany Leó Improvizációs Táncszínházzal együttműködve – Lukács Levente, Rácz Réka és Bagi Anna Borbála (zenei kísérő) előadásában – egy rövid táncelőadásra invitálják a látogatókat. Így a tánc, a zene és az improvizáció eszköztárát hívjuk segítségül ahhoz, hogy közelebb kerüljünk Paul történetéhez. Ez a program a 8. kerületi önkormányzat támogatásával valósul meg.

Júniusban egy zártkörű workshop sorozat keretében a Nyitott Világ Iskola tanulóit fogadják a galériában, ahol közösen gondolkodva és alkotva ismerkedhetnek meg a történettel és az alkotásokkal, miközben nagy hangsúlyt fektetnek a gyerekek saját történeteire, identitáskeresésükre. Céljuk, hogy érzékenyítsék a diákokat a kortárs képzőművészet és galériák irányába. 

A kiállításnak bárki a részévé válhat, hiszen mindenkinek van egy meghatározó családi élménye, eseménye. Arra invitálnak mindenkit, egyben a járókelőket is, hogy osszák meg ezeket post-iteken a galéria kirakatában, Anthony Duna-partot ábrázoló fotójára ragasztva. Hogy összegyűjtsék ezeket a történeteket és létrehozzanak egy közös narratívát.

Fotó: Anthony Marchetti

Olvass tovább!

beauty-awards-felhivas

Szavazni ITT tudsz!


Kapcsolódó