Kiállításon kukkanthatunk be valódi svéd otthonokba

2021. január 04.
Kihagyhatatlan kiállítást szervezett a skandináv dizájn és lakberendezés szerelmeseinek a Svéd Dizájnmúzeum. Az online tárlaton valódi svéd otthonokba leshetünk be, hogy közvetlenül meríthessünk ihletet a skandináv dizájnból, miközben közelről nézhetjük meg, hogyan működik a való életben, valódi otthonokban.

A használhatóság és életszerűség a svéd építészet és dizájn lényege. Az a cél, hogy minél többen használják a mindennapi életben, újra és újra. Így történhetett, hogy mára az ország szinte minden otthona és lakása tulajdonképpen egy-egy minikiállítás a svéd dizájnról.

skandinav-dizajn-kiallitas-otthon

A Svéd Dizájnmúzeum tavaly egy olyan sorozatot indított, amelyben valódi otthonokba látogathattak el a világ különböző tájairől érkező látogatók. Most ez nem lehetséges, ezért még egyszerűbben, virtuális úton fedezhetjük fel a különböző otthonokat: villákat és apró lakásokat, városban és vidéken egyaránt. 

A különleges tárlaton szereplő lakásokat Niki Brantmark kurátor válogatta össze gondosan – úgy, hogy a svéd dizájn minden jellegzetességét megnézhessük a mindennapi használat közben. Igazi aranybánya mindenkinek, aki el akar mélyülni a skandináv formatervezés gazdag történelmében. 

„Amikor tizennégy évvel ezelőtt Londonból Svédországba költöztem, a svéd férjemmel egy házibuliba mentünk. Teljesen lenyűgözött a lakásbelső. A férjem pedig egyszerűen vállat vont. Néhány hónappal később vacsorára hívtak egy másik helyre, a dekoráció teljesen felvillanyozott. Itt kezdődött minden” – mondta Niki Brantmark, hogy kezdődött svéd dizájn iránti rajongása.

sved-dizajn-kiallitas-otthon

A svéd dizájnnal a tiszta vonalakat, egyszerűséget és a gyakorlatiasságot társítjuk. Az otthonokban ez kiegészül a természetes anyagok használatával, a földszínekkel és a különböző rétegek melegséget és kényelmet teremtő csodálatos elegyével, ami különösen a hosszú, kemény telek alatt fontos. Az eredmény pedig olyan, amilyennek mindenki szeretné látni az otthonát: hívogató, megnyugtató oázis, ami tökéletesen beburkol és megóv a stresszes hétköznapoktól – akár egyedül, akár a családdal, barátokkal vagyunk. 

„Amikor először látogat valaki Svédországba, kétségkívül az esztétikum ragadja meg, ami feltűnik az éttermekben, boltokban, de még a vasútállomásokon és a repülőtéren is. Ám amikor az otthonokba nézhetünk be, megláthatjuk, hogy működhet a svéd dizájn a privát mindennapokban is” – tette hozzá a The Home Viewing című kiállítás kurátora.

Olvastad már?

Fotó: Svéd Dizájnmúzeum