Izgalmas táncelőadásokkal jön az UNDER500

2021. június 12.
Júniusban az Under500 újraindítja az idei kortárstánc évadot! Az Under500 egy önszerveződő fesztivál, amelynek június 19. és 20. között másodszor ad helyet az Artus Stúdió. Mozgásteret keresve egy nehéz időszakban, sokak örömére született meg ez az 500 fő alatti minifesztivál.

A fesztivált idén is a körülmények hívták életre – a hatályos jogszabályok alapján –, de azzal a kitüntetett céllal, hogy folytonosságot teremtsen a magyarországi táncszakma és a közönség számára a Covid–19 idején, spontán megoldásokat keresve olyan kihívásokra, amelyekhez a nagyobb intézmények nehezebben tudnak alkalmazkodni. A részt vevő művészek összefogásával, közös munkájuk eredményeképp valósul meg, és nem csupán a független táncszíntér képviselőinek nyújt bemutatkozási lehetőséget, hanem a performatív művészetek, a képző- és zeneművészet legfrissebb tendenciáira is reagál.

A Hodworks SUNDAY című táncműjének fotóspróbája a budapesti Trafó Kortárs Művészetek Házában 2018. február 14-én. A táncművet Hód Adrienn koreografálta.

Az Under500 rugalmas, kísérleti formája más szinteken is érvényesül, hiszen a nézők egy szokatlanul tág listából válogathatnak. Lábán-díjas táncelőadások, Magyarországon még sosem látott, új projektek és work-in-progress munkák egyaránt bemutatásra kerülnek a fesztivál két napján. A klasszikusabb táncdarabok mellett helyspecifikus, interaktív műveket és zenei koncerteket is láthat, hallhat, tapasztalhat a közönség. Az immerzív performansz, a kiterjesztett valóság, a kísérleti elektronikus zene, valamint olyan kevésbé ismert műfajok is megjelennek, mint a bouffon (a bohóc mesterség egy sötétebb ágazata), vagy akár az élő szerepjáték.

Az Under500 2020 szeptemberében valósult meg először. Az akkor hét előadást bemutató egynapos eseménynek szintén az Artus Stúdió adott helyszínt. Az első év tapasztalatai arra engedtek következtetni, hogy a nézők és a szakma is igényt tartanak erre a független platformra, amely a kísérletező, a műfaji határokon átívelő, a konvencionális művészeti terekből olykor kiszoruló produkcióknak is képes teret adni.

Az Under500 a generációk közötti párbeszéd és közös gondolkodás eredménye. Célja – az idén bemutatásra kerülő produkciókkal – új kifejezésformák népszerűsítése, a különböző műfajok közötti együttműködések serkentése, és egy független szakmai színtér ösztönzése, amely közösségi alapon szerveződik, és mindig képes a megújulásra. A júniusi kétnapos fesztivál egy élhetőbb jövő felé nyit utat, amihez bárki csatlakozhat!

Részletes program

1. NAP /2021. 06. 19./

Bakó+Gál+Lipka+Nagy – them duos (workinprogress)

Molnár+Vadas+Vass – game changer (workinprogress)

Kacsó Imola + Gláser Márton – Tantusz (workinprogress) ⟺ Egyed Bea – Dark night of the Soul (STÚDIÓ)

Marcio Kerber Cannabaro – UNFINISHED

Kelemen Patrik – cryptic bodies

Gosheaven

HODWORKS – Sunday

Hollow – PHOENIX

Borsos Lőrinc – doomsayer

2. NAP /2021. 06. 20./

Raubinek+Kelemen+Szabó – RAMBÓ

Farkas Gergő Dávid – deepfake

Lukács Levente+Rácz Réka – I don’t have OCD

Biczók Anna – Egy lehetséges jövő előzményei

Exotic Girlfriend

Vass Imre – personal trainer ⟺ Szabó Vera – Molnár Csaba – Vacsora gyertyafényben (STÚDIÓ)

Szeri Viktor – Sandy is going out

side effect

Gryllus Ábris – Dj Ostya – The Stanley Maneuver

 

Bővebb információ az Artus honlapján vagy az esemény Facebook-oldalán.

Fotó: Monus Márton, Jókuti György

Olvass tovább!


Kapcsolódó