Utazz Szerb Antal nyomában Olaszországban

2021. július 31.
Augusztus végén, egy hosszabb előkészítő fázis után elindul az első Utas és holdvilág-túra Juhász Anna irodalmár, az Olvasói Klub szerzőjének szervezésében, amivel a 120 éve született Szerb Antal munkássága előtt tiszteleg.

Minden „Velencében kezdődött, a sikátorokkal” – így indul hazánk egyik legnépszerűbb regényének, az 1937-ben megjelent Utas és holdvilágnak a páratlan kalandja, mely során nemcsak Olaszországot, de emberi kapcsolatokat, barátságot, múltat és jövőt is megismerhetünk Mihállyal, a főhőssel. És minden egy Dunakanyar irodalmi úton kezdődött, meséli Juhász Anna irodalmár, aki egy éve, egy általa szervezett irodalmi utazás során határozta el, hogy egyik kedvenc írójának, Szerb Antalnak a nyomába ered Olaszországban. Az irodalmi utazások másfél éve léptek be a 2010-ben alapított Juhász Anna Irodalmi Szalon programjai közé, így az irodalmi estek, kávéházi beszélgetések után irodalmi sétákon, utakon a Főváros irodalomtörténeti érdekességei mellett a Balaton és a Dunakanyar régióját is megismerhetjük írók, költők, irodalmi művek által.

Az irodalom zarándokai

Azért szeretem ezeket az utakat, mert kis csoportban, irodalom mentén beszélgetve egyfajta zarándokok lehetünk. Az irodalom zarándokai – mondja Juhász Anna, akinek eddigi legnagyobb kalandja kezdett tavaly szerveződni. – Olaszországban tanultam egyetemi éveimben 2001-től, először Perugiában, ahol sok barátra tettem szert, majd évekig Rómában. Számomra Olaszország a második otthon, és az is felejthetetlen élmény, amikor első alkalommal az Utas és holdvilág könyvvel a kezemben bejártam az érintett városokat. Ez a kötődés – éreztem –, másnál is erős, hisz számos Szerb Antal-estet tartottam az elmúlt években, így belevágtam az utazás megszervezésébe.”

A több mint fél éve szerveződő út a könyv feldolgozásával kezdődött és a megfelelő partnerek kiválasztása után a ötletet Anna egy közösségi posztban osztotta meg követőivel. Nézzük meg közelebbről, miről is szól ez a kaland…

A szerző, Szerb Antal 120 éve született, s egyaránt írták róla, hogy propaganda a jó irodalomnak, elegáns stílus és humor jellemzi írásait, s szakkönyvei – a Magyar irodalomtörténet és A világirodalom története – vonzó olvasmányok: fontos szerepet töltenek be az irodalom népszerűsítésében. „Irodalmi kaméleon, örök bölcsész” – e kifejezéseket az író használta önmagával kapcsolatban. Szerb Antal rengeteget olvasott, az irodalomnak élt, a könyvemberek jellegzetes tulajdonságaival, és ez a könyv és a könyvtár kulturális szimbolikája az írásait is erősen átszövi.

Az Utas és holdvilág kötet egyaránt kapcsolódik a szerző egykori jó barátjához, aki megjelenik a lapokon, mint utazásaihoz, erről maga Szerb Antal így számol be egy 1937 szeptemberében írott levelében: „Azt hiszem, semmi sem volt olyan jelentős a számomra, mint öt déli utam, négy Itáliában és egy (idén augusztusban) Dalmáciában. Nem is értem, hogyan élhettem úgy, hogy nem ismertem ezeket az országokat. A jövő hónapban jelenik meg regényem, amelyet itáliai benyomásaim felhasználásával írtam, mivelhogy, mint tudod, nagyon takarékos ember vagyok.”

Szerb Antal megfeszített munkatempó szerint dolgozott, az írást be kellett illesztenie a tanári munka, a fordítások, az újságírás közé. Mindegyik regényét nagyon rövid idő alatt írta meg, kevés átdolgozással. Az író híres regényei (A Pendragon legenda, az Utas és holdvilág), méltán gondoljuk, hogy egyensúlyoznak a populáris kultúra és a szépirodalom között.

Velencétől Assisiig az irodalmár vezetésével

A kötetek népszerűsége az évtizedekkel töretlen, olvasmányos módon pedig nemcsak a magyar mellett más kultúrák és szokások rejtelmeibe avatja be az olvasókat, hanem a regények szórakoztatnak, és az élet legfontosabb kérdéseit fogalmazzák meg. „Épp annyira, mint egy irodalmi út. A szervezés fél éve zajlik, és az utazókkal egyesével kapcsolatban vagyunk. Egy ilyen úthoz szükséges, hogy a városok megismerése mellett az ember utazni tudjon saját magába, feltegye azokat a kérdéseket, amiket lehet, régóta halogat. Kérdéseket döntésről, szabadságról, életről, múltról” – meséli Juhász Anna, aki elárulta, Velencéből indul a túra, és a könyvben szereplő városokat érintik Firenzétől Gubbióig, Bolognától Assisiig és Perugiáig, de ellátogatnak Cortonába is, ahol végül Mihály nem szállt le a regényben a vonatról, bár azt mondja, „hogy valamikor már sok ilyent látott, és most a viszontlátás boldogságát élvezi”. A túra résztvevői minden nap más helyen alszanak, máshol vacsoráznak, más falukat néznek meg, s az irodalmi vezetés mellett velük lesz egy helyi, magyar nyelvű idegenvezető is.

Juhász Anna elmondta, habár két nap alatt ez a túra betelt, az igény hatalmas, így folytatják az utazásokat további itáliai és más külföldi helyszínekre, irodalmi szereplők és könyvek bemutatásával. Ezzel az úttal tehát a hazain túl a határon túli utazási ága indul meg munkásságának, és hamarosan bemutatja azt a több lábon álló projektet, amivel hosszú távon nyújt lehetőséget a világot felfedezni vágyóknak az irodalmi kalandozásokra.

Olvass tovább!